UNESCO-IHE

VN doelstelling water dreigt te mislukken

De ambitieuze Millennium doelstelling om in 2015 het aantal mensen zonder drinkwater en riolering te halveren, dreigt te mislukken door een tekort aan ervaren watermanagers. Het Nederlandse internationale opleidingsinstituut UNESCO-IHE in Delft, presenteerde vandaag deze onderzoeksresultaten aan de leden van de VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling in New York. Prins Willem Alexander sprak over 'een geweldige uitdaging, om het tekort aan vakkundige mensen in de komende 10 jaar in te lopen'.

Tijdens de wereldtop in Johannesburg in 2002, werd de Millennium doelstelling voor water door de internationale gemeenschap aangenomen. De VN lidstaten hebben zich gecommiteerd om hiervoor geld beschikbaar te stellen. Aan het tekort aan watermanagers is destijds nauwelijks aandacht besteed, maar blijkt de achilleshiel te zijn van deze ambitieuze doelstelling. Het in Delft gevestigde opleidingsinstituut UNESCO-IHE, speelt een belangrijke rol in de opleiding van watermanagers. Samen met 17 universiteiten, heeft het een wereldwijd netwerk ontwikkeld om een inhaalslag te maken en het tekort aan watermanagers teniet te doen.

Op uitnoding van de Verenigde Naties presenteerde UNESCO-IHE vandaag in New York haar bevindingen en oplossingen. Hiervoor is echter internationaal draagvlak nodig. De aanwezigheid van Prins Willem Alexander, als VN water expert bij de conferentie in New York, plaatst het onderwerp hoog op de agenda van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling.

Nadere informatie voor de pers: Edu Willemse: 06-26072534

21 apr 04 09:48