Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlamingen moeten betalen voor Franstalige verwaarlozing van Plantentuin (21/04/04)

De N-VA neemt met ongeloof kennis van het akkoord dat gesloten werd in het Overlegcomité inzake de plantentuin van Meise. Minister-president Somers gaat vandaag akkoord met exact het tegenovergestelde van wat hij gisteren zei in het Vlaams parlement.

Gisteren verklaarde de minister-president in antwoord op N-VA-parlementslid Jan Loones dat zolang de federale overheid eigenaar is van de plantentuin, het ook de federale overheid is die als een goede huisvader haar verantwoordelijkheid moet nemen voor haar eigendom. De Vlaamse regering zou niet in de kosten tussenkomen.

Vandaag gaat diezelfde Somers er vrolijk mee akkoord dat de federale overheid de noodzakelijke herstellingswerken uitvoert aan haar eigen federale gebouwen, op kosten van de Vlaamse overheid. Die moet de herstellingswerken terugbetalen na de overdracht van de plantentuin.

Dit slaat nergens op. Eerst laat de Franstalige minister Reynders de plantentuin verkommeren en vervolgens laat hij de Vlamingen opdraaien voor de kosten die voortvloeien uit die verwaarlozing. En blíj dat minister-president Somers is. Gisteren zei hij nog net het tegenovergestelde van wat hij vandaag voor akkoord ondertekent. Elke gewone burger wordt juridisch vervolgd voor de verwaarlozing van eigen vastgoed, de federale regering wordt er financieel voor beloond.

God behoede dat Somers ooit aan de communautaire onderhandelingstafel zou zitten.

Intussen is er nog altijd geen akkoord over de overdracht van de plantentuin, niettegenstaande die al sinds juli 2001 wettelijk werd vastgelegd. Zelfs dat haalde Somers niet binnen.

De N-VA had gisteren nog geëist dat de Vlaamse regering niet alleen politieke maar ook juridische stappen zou zetten tegen de federale overheid vanwege de nalatigheid en de bewuste beschadiging van erfgoed dat wettelijk aan Vlaanderen overgedragen moet worden. De N-VA zal op dit standpunt blijven staan, ook na 13 juni.

Auteur:
Jan Loones, Vlaams parlementslid, Mark Demesmaeker, Frieda Brepoels, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be