Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoofddorp, 19 maart 2004

Prijsuitreiking door Marc Rutte op woensdag 21 april 2004

Vijf bedrijven genomineerd voor Kroon op het Werk 2004

Otto BV (Tilburg), RIBW Midden Brabant (Berkel-Enschot), Schuitema NV (Amersfoort), Waterland Ziekenhuis (Purmerend) en Zaanstad Schilderwerken BV (Wormerveer) zijn genomineerd voor de Kroon op het Werk prijs 2004. Deze vijf bedrijven zijn genomineerd omdat zij opvallen door de wijze waarop zij binnen hun organisatie structureel aandacht besteden aan (preventie) van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in het algemeen en aan het aannemen en in dienst houden van mensen met een arbeidshandicap in het bijzonder.

De Kroon op het Werk is een jaarlijkse werkgeversprijs. Deze prijs wil een bijdrage leveren aan een positie van en positieve beeldvorming over mensen met een arbeidshandicap. De prijs is een initiatief van de Commissie Het Werkend Perspectief en wordt op 21 april a.s. uitgereikt door de Marc Rutte, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vanuit die hoedanigheid voorzitter van de jury. Deze prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Dit jaar dongen 77 Nederlandse bedrijven mee naar deze prijs.

Opvallende zaken

Uit de inschrijvingen voor de Kroon op het Werk kunnen een aantal algemene signalen worden gedistilleerd:


· De Wet Verbetering Poortwachter (WVP) is in de afgelopen jaren een begrip geworden en in veel gevallen een aanjager om het omgaan met ziekte en arbeidsongeschiktheid verder handen en voeten te geven, o.a. door het afsluiten van meer specifiekere contracten met de Arbo-dienst en het in eigen hand nemen van de verzuimcontrole.


· Een duidelijk lager ziekteverzuim in 2003 in vergelijking met 2001. De inschrijvers slagen er vooral in het langdurig verzuim terug te dringen.


· Naast de vertrouwde negatieve signalen die over UWV worden afgegeven, zijn er steeds vaker ook positieve verhalen over de uitvoeringsinstanties. Met name de rol van accountmanagers, die het vaste aanspreekpunt zijn voor de bedrijven, wordt positief gewaardeerd en werpt zijn vruchten af.


· Bedrijven zoeken steeds vaker waarschijnlijk veroorzaakt door de Wet Poortwachter - contact met collega-bedrijven. Enerzijds om kennis en ervaringen over het verzuim- en reïntegratiebeleid uit te wisselen en anderzijds om een infrastructuur te creëren, die de reïntegratie van zieke werknemers naar andere bedrijven (het zogenoemde tweede spoor ) moet vergemakkelijken.

Jury

De jury voor de Kroon op het Werk prijs staat onder voorzitterschap van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bestaat verder uit: De heer R. de Groot (voorzitter raad van bestuur van Centrum Werk en Inkomen), de heer L. de Waal (voorzitter FNV), de heer A. van der Zeijden, (voormalig vice-voorzitter van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad), de heer H. van der Waart (Regiopolitie Utrecht, district Marco Polo, winnaar 1998), de heer A. Veneman (Akzo Nobel), de heer T. Al (Hoofdredacteur PW Vakblad voor personeelsmanagement), mevrouw Th. Snelders (VNO-NCW), de heer H. Mors (voorheen Triversum, winnaar 2001) en de heer B. van Eerd (Moonen Schilders, winnaar 2002).

Naast de genoemde criteria voor nominatie, laat de jury bij haar nominatie ook meewegen in hoeverre dit beleid ingebed is in de structuur en inhoud van het HRM- en preventiebeleid, of er betrokkenheid bij en draagvlak voor het beleid is bij de werknemers en/of het bedrijf als zodanig financieel gezond is.

In de periode tot 21 april zal de jury deze vijf genomineerden bezoeken. Tijdens het laatste juryoverleg op 21 april bepaalt de jury wie uiteindelijk de prijs Kroon op het Werk 2004 in ontvangst mag nemen. Ook wordt op deze dag bekend gemaakt in welke branches er brancheprijzen uitgereikt gaan worden.

De prijs werd eerder gewonnen door IBM Nederland (1996), Siers Groep Oldenzaal (1997), Politiedistrict Marco Polo - Utrecht (1998) en Ewals Cargo Care Transport - Venlo (1999) en ROC Deltion College - Zwolle (2000), Triversum (2001) en Moonen Schilders (2002/2003). De prijs bestaat uit een cheque van 12.000 euro en een bronzen beeld van Theo Mackaay. Alle genomineerden krijgen daarnaast een persoonlijk advies van de jury.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de prijs en de genomineerde bedrijven, en voor eventuele interviews met de genomineerden, kunt u contact opnemen met Marthe Olthof of Mayke van Keep, tel. 0297 56 47 49 of in het weekend: 06 20489757. Aanvullende achtergrondinformatie over is daarnaast te vinden via de website www.kroonophetwerk.nl of www.werkendperspectief.nl.

Met vriendelijke groet

Mayke van Keep