Universiteit van Tilburg

Studium Generale presenteert: De Waarheid over Liegen

Het is echt waar dat studievereniging Complex en Studium Generale het symposium De Waarheid over Liegen presenteren op 1 april? Is liegen aangeleerd of aangeboren? Wat verraadt lichaamstaal? In een aparte lezing op 21 april zal Gerard Spong ingaan op juridische aspecten van liegen. Liegt een advocaat als hij zegt dat zijn cliënt onschuldig is?

Ben je naar de kapper geweest?
Ja! Hoe vind je het?
Oh, erg apart.

Wie zegt nooit te liegen, liegt. Iedereen liegt, alleen willen we het liever niet weten. Leugentjes om bestwil of het weglaten van feiten, het gebeurt om de haverklap. Driekwart van alle onwaarheden bestaat uit dit soort sociale leugens, vooral seks is een lieggevoelig thema. Al van jongs af aan zijn we bedreven in liegen. We mogen niets uit de snoeptrommel pakken, en met volle mond schudden we driftig nee, écht niets gepakt.

In het symposium op 1 april zal verklaard worden waarom kinderen dit doen: is het aangeleerd of aangeboren?
Ook zal gedemonstreerd worden hoe je aan iemands lichaamstaal kunt zien dat hij of zij liegt. Want je lichaam verraadt meer dan je lief is! Een andere methode waarmee je veel, zoniet alles te weten kunt komen, is de leugendetector. Tijdens het symposium zal hiermee een experiment uitgevoerd worden waar het publiek zich ter plaatse voor kan aanmelden. Misschien komen hier verrassende resultaten uit!

Symposium, De Waarheid over Liegen, Donderdag 1 april 13.00 15.15 uur; zaal YZ 1, Toegang vrij

Voorzitter-presentator:
Marcel Zeelenberg, hoogleraar Faculteit der Sociale Wetenschappen, UvT

Sprekers:
Alkeline van Lenning, universitair docent Faculteit der Sociale Wetenschappen, UvT
Frank van Marwijk, sociotherapeut en directeur Bodycom Lichaamscommunicatie
Udo von Hahnhunkel, hoogleraar Sociale Psychologie, Rijksuniversiteit Groningen
Tilly van Deursen, docent Brabants Kenniscentrum voor Opvoedingsondersteuning K2

Verder:
video, experiment, toneel, humor

LEZING door GERARD SPONG
Liegt een advocaat als hij zegt dat zijn cliënt onschuldig is? Woensdag 21 april, 20.00 21.00 uur; zaal YZ1 Toegang vrij

Noot voor de pers

Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, tel 013-4662266/2841

Tilburg, 22 maart 2004
Laatst gewijzigd: maandag 22 maart 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen