Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200300957/1
Beroepen van onder meer de vereniging Algemeen Belang en de vereniging Algemeen belang Wilp-Achterhoek tegen de besluiten van de staatssecretarissen van V&W en van VROM van 9 januari 2003 betreffende het luchtvaartterrein Teuge. De besluiten betreffen een nieuwe beslissing op de bezwaren die zijn ingediend tegen een aanwijzingsbesluit (A-besluit) op grond van de Luchtvaartwet en het ruimtelijke ordeningsbesluit (RO-besluit) op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De beroepen richten zich met name op de geluidszones, het aantal helicoptervluchten en het aantal vluchten voor parachutisten. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft twee keer eerder uitspraken gedaan betreffende het A-besluit en het RO-besluit (zaaknummers E01970200 en 200001849/1).

* 200303633/1
Beroepen van onder meer - de Vereniging dOranjeplaete, Camping de Witte Raaf, de stichting Luchtvaarthinder en de werkgroep Stop Uitbreiding Zeeland Airport NU tegen de besluiten van de staatssecretarissen van V&W en VROM van augustus 2003 betreffende het luchtvaartterrein Midden-Zeeland. De besluiten betreffen beslissingen op de bezwaren die zijn ingediend tegen een aanwijzingsbesluit (A-besluit) op grond van de Luchtvaartwet en het ruimtelijke ordeningsbesluit (RO-besluit) op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De beroepen richten zich met name op het ontbreken van een milieu-effectrapport, de omvang van de geluidszones en op ballonvaarten.


* 200304007/1
Hoger beroep betreffende de ontheffing die de Minister van V&W in maart 2003 heeft verleend aan de exploitant van Maastricht Aachen Airport. De rechtbank Maastricht heeft bij uitspraak van 28 mei 2003 de daar ingestelde beroepen van onder meer de Vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek ongegrond verklaard en 276 door anderen ingestelde beroepen niet-ontvankelijk verklaard.

* 200304861/1
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen en anderen betreffende de vrijstelling van het bestemmingsplan en de bouwvergunning die het college heeft verleend voor de bouw van een coffeeshop aan de Westkolkstraat in Terneuzen. De rechtbank Middelburg heeft bij uitspraak van 10 juli 2003 het daar ingestelde beroep gegrond verklaard. In hoger beroep wordt gesteld dat de vestiging van de coffeeshop met een vloeroppervlakte van ongeveer 440m² in strijd met het bestemmingsplan is.


* 200306497/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Inzamelstation Nijmegen B.V. voor de bouw en het in werking hebben van een bedrijf aan de Polder in Gendt waar (gevaarlijke) scheepsafvalstoffen worden opgeslagen, bewerkt en verwerkt. De vergunning is verleend voor de periode tot 1 september 2008. Het beroep richt zich onder meer tegen het vergunningvoorschrift dat betrekking heeft op het ponton Hulhuizen waarop brandbare vloeistoffen moeten worden opgeslagen.


* 200307666/1
Hoger beroep van bedrijfsverenigingen van winkelier uit Alkmaar, het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar en van AZ Vastgoed B.V. betreffende de vrijstelling van het bestemmingsplan en de bouwvergunning die het college in oktober 2002 heeft verleend aan AZ voor de bouw van een voetbalstadion, kantoren en winkels aan het Kooimeerplein in Alkmaar. De bedrijfsverenigingen hebben met name bezwaar tegen de bouw van 20.000m² winkelruimte bij het stadion. De rechtbank in Alkmaar heeft bij uitspraak van 10 oktober 2003 de daar door de bedrijfsverenigingen ingestelde beroepen gegrond verklaard.