Ingezonden persbericht


PERSMEDEDELING

Ep verwerpt snelle deal van Commissie met VS over privacy

Straatsburg, 21 April 2004. - De Europese Commissie onderhandelde met de VS over het verplicht uitwisselen van datagegevens van passagiers op transatlantische vluchten. Vandaag werd de mogelijke doorverwijzing van dit akkoord naar het Hof van Justitie opnieuw voorgelegd aan het Europees Parlement. Ondanks de druk vanuit de VS en vanuit de Commissie is een meerderheid van het EP gewonnen om eerst dit akkoord voor te leggen voor advies aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Van de 549 uitgebrachte stemmen stemden 276 leden voor 260 tegen en 13 onthoudingen. Er komt dus eerst een advies. Mogelijks zal het Hof het akkoord niet in overeenstemming verklaren met de Verdragen van de Europese Unie.

Nochtans besliste het Europees Parlement al eerder dat zo'n advies moest worden gevraagd. Sinds het verdrag van Nice heeft het EP namelijk het recht om zo'n advies te vragen en zelfs om klacht in te dienen. De procedure schrijft voor dat de commissie juridische zaken een advies formuleert. Deze Commissie adviseerde vorige week positief, de Conservatieven (Europese Volkspartij) stemden tegen. Volgens de procedure kon de voorzitter van het EP meteen naar Luxemburg trekken. Hij legde het voor een tweede keer ter stemming voor.

Ook Commissaris Bolkstein en Commissaris Patten kwamen het akkoord tussen de VS en de Europese Commissie vandaag in Straatsburg verdedigen. Zij zien geen probleem en ze oordelen dat er geen inbreuk op de privacy is en dus is een juridische vraag aan het Hof van Justitie overbodig.

Nelly Maes (Spirit) oordeelt dat de Europese Commissie niet tegen de wil van de vertegenwoordigers van het volk kan ingaan door via een bypass een "licht verdrag" door te willen drukken. Ze is verheugd met de doorverwijzing. Het is toch al te gek dat alle data van Europese passagiers via Amerikaanse wetgeving zullen behandeld worden terwijl in de Amerikaanse wet op de privacy duidelijk staat dat deze niet van toepassing is op derden. Het Hof zal onderzoeken of de rechtszekerheid voor onze burgers gegarandeerd kan worden, opdat er geen overeenkomst zou worden gesloten die tegen het verdrag is!

Toen het Europees Parlement zich op 31 maart duidelijk uitsprak voor een juridisch onderzoek naar de verenigbaarheid van het akkoord dat de VS en de Europese Commissie sloten en de verdragen, lokte dit de woede uit van President Bush. Deze laatste krijgt het in de laatste 6 maanden voor de presidentsverkiezingen erg moeilijk. De dagelijkse berichten over Amerikaanse slachtoffers doen de Terrorismesherif Bush schakelen naar een hogere versnelling. Ontzeggen van landingsrechten en boetes tot 6,000 Euro zullen weggelegd zijn voor de Europeanen als ze . het recht gebruiken om juridisch advies in te winnen. Simpelweg gebruikmaken van een grondwettelijk recht geeft aanleiding tot Amerikaanse banbliksems. De Amerikanen zetten de Britten en vooral de partijgenoten van Tony Blair onder druk om middels een nieuwe stemming in het Europees Parlement een advies van het Hof weg te stemmen en terrorismejager Bush een succesje te gunnen op zijn pad richting herverkiezing.

Meer info:
Nelly Maes 0032 477/30 67 58
Günther Dauwen 0032 474/53.35.61


---- --