Laurus NV

P E R S B E R I C H T

's-Hertogenbosch, 21 april 2004

Slecht eerste kwartaal Laurus; gunstige start vernieuwde Edah- en Konmarwinkels

Afkoop huurverplichting Van Nelle-gebouw

Harry Bruijniks, Voorzitter van de Hoofddirectie van Laurus: `Door de moeilijke marktomstandigheden kende Laurus een slecht eerste kwartaal, met een daling van de identieke omzet die zich het sterkst manifesteerde bij Konmar en Edah. Laurus bevindt zich echter in een overgangssituatie. Op basis van het herstelplan werkt Laurus gedisciplineerd verder aan zijn herstel. De veelbelovende start van de vernieuwde Konmar Superstores en vooral de nieuwe Edah Lekker & Laag- pilotwinkels geeft aan dat de problemen bij deze formules nu worden aangepakt'.

Omzet eerste kwartaal 2004 (week 1 tm 16)
Met ingang van dit bericht verstrekt Laurus in zijn kwartaalberichten geen gegevens meer over de omzetontwikkeling van de afzonderlijke formules. De reden hiervan is dat niet alle partijen in de Nederlandse levensmiddelendetailhandel op deze wijze informatie verschaffen. Een rol in dit besluit speelt de verscherping van de concurrentieverhoudingen door de prijzenslag.


· De identieke (vergelijkbare) consumentenomzet van de drie formules gezamenlijk daalde met 7,7% ten opzichte van het eerste kwartaal 2003.
· Met Edah, Konmar en Super De Boer werd een netto-omzet van 1,069 miljard gerealiseerd. Dit is 12,1% lager dan de netto-omzet ( 1,216 miljard) over het eerste kwartaal van 2003. De daling is mede het gevolg van de verkoop van winkels, benzinestations en slijterijen.


· De totale door Laurus gerealiseerde consumentenomzet van de drie Nederlandse formules bedroeg 1,275 miljard (2003: 1,425 miljard).

Veelbelovende start vernieuwde winkels
Een belangrijke oorzaak van de daling van de omzet zijn de moeilijke marktomstandigheden. Aspecten daarvan zijn de daling van de prijs per product als gevolg van de prijzenslag en een verschuiving in het aankooppatroon van consumenten van het duurdere A-merk naar het goedkopere huismerk. De verzilvering door Edahklanten van hun spaartegoeden op de Edah-klantenkaart - die inmiddels is omgezet naar een voordeelkaart - kostte eveneens omzet. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2003 was er ook minder omzet door de verkoop van winkels aan onder andere Sperwer, de verkoop van drie Konmar- benzinestations en de verkoop van slijterijen die behoorden bij de tot Super De Boer en Edah omgebouwde Konmar Supermarkten.
Met name de winkelformules Edah en Konmar zijn nog niet sterk genoeg om zich onder de huidige zware marktomstandigheden te kunnen handhaven. Hier wordt echter hard aan gewerkt.
Harry Bruijniks: `Sinds het laatste kwartaal van 2003 wordt de vernieuwing van de formules met kracht ter hand genomen. De twee
---

pilotwinkels van de nieuwe Edah Lekker & Laag-formule in Leerdam en Emmen kennen een forse omzetstijging, van tientallen procenten, en overtreffen daarmee de omzetprognose. Binnenkort wordt de Edah Lekker & Laag-test naar vier andere vestigingspunten uitgebreid. Medio mei volgt de beslissing over de verdere uitrol. Ook de herpositionering van Konmar Superstores werpt vruchten af. Inmiddels zijn naast de twee pilotwinkels Zwijndrecht en Zoetermeer nog zeven andere vestigingen vernieuwd. Medio dit jaar moeten alle 43 vestigingen vernieuwd zijn. Bij Super De Boer is in het vierde kwartaal van 2003 onder de vlag van het Best in Fresh-project een vernieuwingsproces van de versgroepen in gang gezet dat merkbaar effect sorteert. Het versaandeel van Super De Boer is stijgende'.

Kostenreductie in 2004

Parallel aan de scherpere profilering van de winkelformules loopt een proces van rationalisatie van winkelprocessen. Het onderzoek hiernaar, waarbij ook organisatie- adviesbureau McKinsey International is betrokken, heeft inmiddels een aanvang genomen. Daarnaast wordt er bekeken hoe de kosten per gewerkt uur kunnen worden verlaagd. Een en ander zal resulteren in een groot aantal maatregelen, die naar verwachting in de loop van dit jaar bekend worden gemaakt. Laurus is daarnaast bezig de problematiek van de leegstandskosten aan te pakken. Het tot medio oktober 2011 lopende huurcontract van het Van Nelle-gebouw in Rotterdam is per 1 april 2004 overgenomen door Volker Wessels Stevin Bouw & Vastgoedontwikkeling B.V. De overeengekomen afkoopsom was reeds in de jaarrekening 2003 gereserveerd. De huurverplichting bedroeg circa 2 miljoen op jaarbasis.

Aantal vestigingspunten Nederland
                                           18-04-2004 31-12-2003 20-04-2003
Edah                                              286           269        262
waarvan samenwerkende ondernemers                  58            58          62
Konmar                                             50            90        126
waarvan samenwerkende ondernemers                   4             4           4
Super De Boer                                     388           369        364
waarvan samenwerkende ondernemers                 209           214        226
Totaal                                            724           728        752
waarvan samenwerkende ondernemers                 271           276        292

Laurus en de weg naar herstel
Laurus stelt zich ten doel zijn positie van tweede partij in de Nederlandse levensmiddelenmarkt de komende jaren in belangrijke mate te versterken, daarbij gebruikmakend van krachtige, onderling verschillende winkelformules die zelfstandig, vanuit een eigen identiteit en commercieel beleid, hun specifieke marktsegment bewerken. Laurus werkt aan zijn herstel op basis van een herstelplan, lopend tot eind 2007. De weg naar herstel wordt daadkrachtig maar stap voor stap afgelegd, onder voortdurende en scherpe bewaking van de kosten van de bedrijfsvoering en met een geconcentreerde en ononderbroken aandacht voor de back-office processen.

Perscontacten: F. Kremer, telefoonnummer 0031 (0) 73 622 37 14 / 0031 (0) 6 22 45 88 57

2


---- --