Gemeente Voorburg-Leidschendam


Project De groene loper van start

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 21 april 2004
---

Bob de Bouwer op de catwalk in basisschool De Driemaster

Een tekenwedstrijd over de ideale school, een verkleedwedstrijd voor de mooiste Bob de Bouwer en een wethouder op de graafmachine. Met deze ingrediënten startte de verbouwing van basisschool De Driemaster afgelopen woensdagochtend 21 april in Voorburg. Deze verbouwing is het eerste deelproject van het project De groene loper dat van start is gegaan.

Basisschool de Driemaster ligt in de wijk Bovenveen in Voorburg. De komende jaren wordt de school uitgebreid tot een zogenaamde brede school. Naast het dagelijkse onderwijs biedt de school dan ook naschoolse opvang en andere faciliteiten aan. Die vernieuwing maakt deel uit van het veel grotere project De groene loper.

Voor de kinderen uit de onderbouw was er een verkleedwedstrijd voor Bob de Bouwer. Onder leiding van dagvoorzitter Mylene Duijvestein, bekend van Spangen, Oppassen en Goudkust, presenteerden zij hun creaties tijdens een wervelende modeshow. De kinderen uit de bovenbouw tekenden in groepjes hun ideale school. Wethouder C.A. van der Brugge van Onderwijs reikte de prijs uit voor de beste Bob de Bouwer en de mooiste tekening.

De officiële starthandeling voor De groene loper verrichte wethouder mr. M.A. Houtzager van Ruimtelijke Ordening op een graafmachine. Hij kwam voor een verrassing te staan toen hij een geldkoffer opgroef. Het geldbedrag afkomstig van VISADE, Gemeente Leidschendam-Voorburg en de ouders van de leerlingen van De Driemaster, was bestemd voor Amecet. Deze organisatie is actief in Oeganda en ontfermt zich over ouderloze kinderen. Een project dat al jaren wordt gesteund door basisschool De Driemaster. Mylene Duijvestein beëindigde de middag met een dankwoord en een ludieke gift aan de wethouders.

Het project De groene loper
Het project De groene loper is in vele opzichten een uniek nieuwbouwproject. Zo kwam het plan tot stand door alle bewoners actief bij de planvorming te betrekken. Bewoners mochten actief meepraten over het stedenbouwkundig plan dat voor de nieuwe wijk werd gemaakt. Hun opvattingen en voorkeuren lieten hun sporen na in het uiteindelijke plan dat de gemeenteraad vaststelde. Via een enquête kozen de bewoners van Bovenveen vervolgens uit de ontwerpen van drie architecten. Dit leidde tot de keuze voor het plan De groene loper van architectenbureau Atelier Kingma & Van Mameren. Een klankbordgroep van bewoners had daarna nog een actieve inbreng bij de totstandkoming van het huidige plan.

Naast woningen en een appartementencomplex met koopappartementen, huurappartementen en penthouses, wordt in de bestaande wijk Bovenveen een zorgcentrum gebouwd. Hier komen huisartsen, een apotheek en een tandarts. Ook de wijkvereniging Bovenveen krijgt een nieuw onderkomen. De opdracht van de architecten beperkte zich niet tot de gebouwen.

De titel groene loper verwijst dan ook naar een fikse groene wandelpromenade dwars door de wijk, die stadspark ´t Loo verbindt met het Jan Mulderveld, dat veel speelvoorzieningen telt. Naast deze wandelpromenade worden ook het straatmeubilair en de groenvoorzieningen aangepakt.

In de komende maanden vinden er diverse activiteiten plaats rond De groene loper. In april hebben de omwonenden van het project een brief en een brochure van WoonInvest, VISADE, de gemeente en Korteweg Bouw ontvangen met informatie over de werkzaamheden in de omgeving. In juni is er voor de nieuwe bewoners van De groene loper een aparte bijeenkomst.

Projectinformatie

· Plaats: Voorburg, Gemeente Leidschendam-Voorburg
· Projectspecificatie: 66 koopwoningen (6 basistypen), 49 appartementen en 3 penthouses

· Richtprijs: Koopwoningen ca. 220.000,- en appartementen ca. 209.500,-

· Architect: Koopwoningen: Atelier Kingma & van Mameren, Appartementen: Lamstek Architecten BNA

· Samenwerking van: VISADE advies in projectontwikkeling BV en Woningcorporatie Wooninvest

· Start verkoop: gestart najaar 2003

· Aanvang bouw: 2e kwartaal 2004