FNV HORECABOND

FNV Horecabond stelt jaarrekening vast

Het exploitatieresultaat van de FNV Horecabond komt met 42.000 euro net iets binnen het begrote negatieve resultaat. Dat is weliswaar aanzienlijk slechter dan over 2002 maar niet onverwacht. Het wordt grotendeels veroorzaakt door twee factoren: eenmalige kosten voor de lopende reorganisatie en een bijdrage aan het FNV pensioenfonds ter dekking van de tegenvallende beleggingsresultaten van dat fonds. Het eindsaldo over 2003 bedraagt desondanks 1,6 miljoen positief. Dat komt omdat in tegenstelling tot 2002, toen de eigen beleggingen tegenvielen, vorig jaar winst is gemaakt, met name op het Gemeenschappelijke Beleggingsfonds FNV-I.

Alle uitgaven zijn binnen de begroting gebleven, mede dankzij een bezuinigingsoperatie op alle posten. Aan contributies kwam iets meer binnen dan gedacht en voorlopig ook uit de sociale fondsen. Hierover bestaat echter nog de nodige onzekerheid, omdat nog geen eindafrekening van de bijdragen uit de sociale fondsen zijn verkregen. Dat kan leiden tot een aanzienlijke aanpassing omlaag van het resultaat!
In de jaarrekening 2003 zijn tevens verwerkt een voorziening van 600.000 euro voor de geplande reorganisatie en een reservering van 100.000 euro vanwege de aanstaande opheffing FNV Ledenservice. Eind december stonden overigens bij Ledenservice nog 453 juridische dossiers open.

De Bondsraad heeft woensdag in Utrecht deze jaarrekening 2003 vastgesteld.

Inhoudelijk heeft de FNV Horecabond onder meer de volgende zaken te melden: januari 2003 is een nieuwe CAO horeca afgesloten en in maart de CAO contractcatering. Aan eind van dat jaar een bedrijfs-CAO met Brinvest gesloten en veel aandacht besteedt aan het zwembadpersoneel. Door het overstappen van de werkgevers van de zwembaden naar de Recron, valt het personeel van zwembaden nu onder de CAO verblijfsrecreatie. Verkennende gesprekken over een CAO dagrecreatie zullen naar verwachting dit jaar tot resultaten leiden. In samenspel met FNV Bondgenoten zijn initiatieven ontplooid om bij Van der Noordt Personeelsdiensten te komen tot een bedrijfs-CAO. Organisatorisch is de FNV Horecabond in 2003 druk bezig geweest met de aanzetten voor de vanaf 2004 te realiseren reorganisatie. Die moet enerzijds leiden tot stroomlijnen van de activiteiten en anderzijds zorgen dat de FNV Horecabond minder afhankelijk wordt van subsidies uit sociale fondsen. Essentie van de reorganisatie is nadruk op kernactiviteiten en centralisatie.

Enige kerngegevens over de FNV Horecabond: de bond telde 27.316 leden per december 2003 (27.632 in januari), waarvan 75% in horeca, 12% in catering en 3% in recreatie. Het gemiddelde lid is tussen 25 en 35 jaar oud en zes tot tien jaar lid.

Noot (