Socialistische Partij

`Geen handjeklap voor Europese IMF-topman'

21-04-2004 * SP-Kamerlid Krista van Velzen wil geen Europeaan meer als topman van IMF. Nederland moet de benoeming van de Spaanse Rodrigo Rato volgens haar niet ondersteunen. Van Velzen: "Het is tijd om een einde te maken aan politieke benoemingen bij het IMF. Al vijftig jaar helpt de VS een Europeaan aan de top van het IMF en steunt de EU een Amerikaan aan de top van de Wereldbank. Nederlandse moet democratisering van IMF en Wereldbank steunen door de armere landen meer stemmen te geven. Nu geldt nog `one dollar one vote' en daar moeten we van af."

Van Velzen wil dat Nederland zich inzet voor 100 procent kwijtschelding van schulden voor de allerarmste landen. De huidige schuldkwijtschelding van de Wereldbank is volgens de SP veel te beperkt. Van Velzen: "De internationale gemeenschap heeft zich verbonden aan het halveren van de meeste extreme vormen van armoede in 2015 en in dit tempo halen we dat pas in 2147."

Er kan meer geld vrij komen als de Wereldbank zich terugtrekt uit de oliesector in landen als Tsjaad en Azerbeidzjan. Veel van die projecten hebben desastreuze effecten op het milieu en leveren weinig of geen bijdrage aan armoedebestrijding. Een vernietigend rapport van de Wereldbank waarin voor terugtrekking uit de oliesector wordt gepleit, moet volgens de SP door Nederland worden gesteund.

Minister Zalm van Financiën zegde Van Velzen toe uit te zoeken of de berichten juist zijn dat het IMF in Washington de organisatie van werknemers in vakbonden frustreert. Amerikaanse parlementsleden voegen het IMF al eerder om opheldering.