Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Gezamenlijke aanpak modernisering GBA (22/04/04)

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben vandaag in gezamenlijk overleg afspraken gemaakt die een goede basis vormen voor het verdere moderniseringstraject van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

De verstrekking van GBA-gegevens zal conform de adviezen van de Werkgroep Startpakket in de toekomst op één punt geconcentreerd worden. Hierdoor zullen afnemers van GBA-gegevens (bevoegde overheden en instanties) voortaan 24 uur per dag en 7 dagen per week directe toegang hebben tot de gehele GBA-gegevensset. Hiertoe zal een zogenaamd Startpakket voor Gegevensverstrekking (SpG) worden ontwikkeld. De modernisering is noodzakelijk om de snelheid in de informatieverstrekking te vergroten, de flexibiliteit van de systeemaanpassingen te verhogen en de kwaliteit in de gegevensverstrekking te verbeteren.

Tevens is de modernisering van de GBA van groot belang voor het halen van de doelstellingen in het actieprogramma Andere Overheid: éénmalige gegevensverstrekking, invoering van een authenticatie-voorziening en het realiseren van een Burger Servicenummer worden erdoor mogelijke gemaakt.

Gezien de verwachte ontwikkelingen rondom andere basisregistraties is het wenselijk om het beheer van het SpG, inclusief een kopie van alle GBA-gegevens, op termijn onder interbestuurlijke verantwoordelijkheid te brengen. Voor de korte termijn zal het beheer van de voorziening bij BPR worden belegd. In de tijdelijke bestuurlijke constructie, die daarvoor nodig is, zullen zowel de ministeriële verantwoordelijkheid voor het systeem als geheel, als de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het verwerken van GBA-gegevens tot uitdrukking worden gebracht.

Voorts is afgesproken dat een proof of concept zal worden ontwikkeld van het zogenaamde Startpakket Actualisering (SpA). Het SpA omvat de software voor actualisatie en beheer van GBA-gegevens door gemeenten en zal op termijn samen met de aanvullende modules de huidige GBA-pakketten gaan vervangen. Dit proof of concept zal uitsluitsel moeten geven over de technische aspecten van het startpakket en de koppelingen met andere gemeentelijke systemen. Om de doelstellingen van de modernisering te bereiken, is het noodzakelijk dat de ontwikkeling van het SpG en het SpA parallel en in onderlinge samenhang plaatsvindt.

Tijdens het overleg is afgesproken dat Rijk en gemeenten conform de adviezen van de commissie Snellen in de modernisering van de GBA zullen investeren. Het uitgangspunt hierbij is dat de investeringen voor de gemeenten kostenneutraal zijn. De uitkomsten van het proof of concept kunnen aanleiding geven om nader over de financiering te spreken.