Gemeente Alkmaar


Raad van State: bouwvergunning AZ blijft in stand

Alkmaar, 21 april 2004

Gemeente Alkmaar op alle fronten in het gelijk gesteld

Het gemeentebestuur van Alkmaar heeft verheugd gereageerd op de uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechterlijke instantie van ons land heeft het hoger beroep van het college van b&w van Alkmaar en AZ Vastgoed B.V. gegrond verklaard en de uitspraak van de Rechtbank van Alkmaar vernietigd. Tegen de uitspraak van de Raad van State staat geen beroep open. De gemeente Alkmaar voelt zich door de uitspraak van de Raad van State gesteund in haar opvatting dat ze op zorgvuldige wijze heeft gehandeld. Gevolg van de uitspraak is dat AZ nu een bouwvergunning in handen heeft waarmee het KooimeerPlaza kan realiseren.

Deze uitspraak betekent dat AZ een voetbalstadion kan bouwen met onder meer 20.000 m² winkelruimte met het thema sport, vrije tijd en recreatie moet hebben. Deze thematisering is door de gemeente opgenomen om duurzame ontwrichting in Alkmaar en de omgeving te voorkomen. De Raad van State onderstreept deze gedachte van de gemeente Alkmaar en acht deze regeling ook juridisch aanvaardbaar. Verder wijst de Raad erop dat het college van B&W voldoende rekening heeft gehouden met het rijksbeleid en dat de bouw van het stadion met winkelruimte niet in strijd is met het provinciaal en gemeentelijk beleid.

Europese Commissie
Momenteel loopt nog een onderzoek bij de Europese Commissie naar aanleiding van een klacht omtrent "vermeende staatssteun". Het Gerechtshof van Amsterdam liet via een arrest weten dat totdat de Europese Commissie uitspraken heeft gedaan in haar onderzoek naar de package deal tussen de gemeente Alkmaar en AZ Vastgoed B.V. de gemeente geen verdere uitwerking mag geven aan de verdere uitvoering van die overeenkomst. De Raad van State zegt hierover dat het onderzoek van de Europese Commissie naar de overeenkomst die de gemeente Alkmaar en AZ hebben gesloten over de grondtransactie voor het bestaande en het nieuwe stadion los staat van de verleende vrijstelling en bouwvergunning.

Het gemeentebestuur van Alkmaar is er stellig van overtuigd dat zij op geen enkele wijze welke vorm van steun, laat staan staatssteun, heeft verleend aan AZ. Onafhankelijke onderzoeken hebben dat uitgewezen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dat ook bevestigd aan de Europese Commissie. Echter tot op heden heeft de gemeente, via de Staat der Nederlanden (lees: ministerie van BZK) enig bericht van de Europese Commissie gekregen of er al dan niet sprake is van staatssteun.

Het gemeentebestuur zal dan ook nog deze week een brief richten aan de Minister van BZK, de leden van de 2e Kamer en aan de leden van het Europees Parlement. Hen wordt gevraagd invloed aan te wenden om de Europese Commissie spoedig een standpunt te laten innemen over de transacties tussen de gemeente Alkmaar en voetbalclub AZ. Bovendien wordt gevraagd om aandacht voor de vreemde situatie die ontstaat wanneer iemand (bezwaarmakende ondernemers) met een "onbetrouwbare" onderbouwing klaagt en als gevolg daarvan een zodanig lange termijn door de Europese Commissie kan worden gebruikt dat feitelijk daarmee een investeringsproject gedwarsboomd wordt.

21 april 2004