Gemeente Alkmaar


Geleidelijke overgang naar nieuw beleid rond gesubsidieerd werk

Alkmaar, 21 april 2004

Alkmaarse organisaties en instellingen krijgen meer tijd om zich in te stellen op het nieuwe beleid rond gesubsidieerde arbeid. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten. Het betreft het beleid rond de inhuur van WIW'ers (Wet Inschakeling Werkzoekenden), die altijd in dienst zijn bij de gemeente, en de bestaande ID-banen (Regeling In- en doorstroombanen) bij diverse instellingen.

Het nieuwe beleid zal pas na 1 januari 2005 financiële consequenties hebben voor organisaties en instellingen die gebruik maken van gesubsidieerde arbeid. Wel moet de tijd tot 1 januari 2005 worden benut om andere afspraken te maken met de gemeente, omdat de doorstroming van gesubsidieerde arbeidskrachten naar regulier werk het belangrijkste uitgangspunt is geworden van het nieuwe beleid.

Heel 2004 zal nog geen eigen bijdrage in de loonkosten worden gevraagd van werkgevers die lopende contracten hebben met ID-werknemers. de gemeente blijft in 2004 100% van de loonkosten vergoeden. Dit geldt ook voor de onkostenvergoeding voor werkgevers die een ID-werknemer in dienst hebben. Dergelijke vergoedingen blijven na 1 januari 2005 alleen bestaan voor onkosten die werkgevers moeten maken om gesubsidieerde arbeidskrachten door te laten stromen naar regulier werk.

In de financiering van de WIW-werknemers verandert in 2004 nog niets. Hun werkgever, de gemeente, detacheert deze personen bij onderdelen van de gemeentelijke organisatie of andere instellingen. Daarvoor moet een inleenvergoeding worden betaald. De bestaande afspraken blijven bestaan tot 1 januari 2005. Daarna vervallen de inleenvergoedingen en worden alleen nog in voorkomende gevallen loonkostensubsidies verstrekt.

21 april 2004