Dienstenbond CNV

Winstdeling en de financiële situatie bij PBR
29-04-2004

Op 21 april zijn de vakorganisaties uitgenodigd om bij PBR te praten over de financiële situatie. Er is een probleem ontstaan door de terugvallende resultaten van het bedrijf (minder groei en verlies van een aantal grote opdrachtgevers), in combinatie met een probleem bij de financiële administratie. Per abuis bleken een aantal facturen uit het vorig boekjaar niet betaald te zijn. Inmiddels is op beide punten gerichte aktie genomen, maar de effecten zijn niet gering. De aandeelhouders hebben de jaarrekening niet goedgekeurd, zodat de winst niet kan worden vastgesteld en tot op heden weigert de investeringsmaatschappij die PBR heeft gekocht de winstafhankelijke nabetaling van de aankoopsom te betalen.

Er is in dit overleg met klem benadrukt dat de situatie geen gevolgen heeft voor de continuïteit van PBR en ook niet voor de werkgelegenheid. Wel is het zo dat op dit moment de middelen niet aanwezig zijn om winstafhankelijke uitkeringen te betalen aan personeelsleden. Het gaat dan om bonussen voor werknemers met performance contracten en Stock Appreciation Rights; 46 werknemers in totaal. Ondanks de moeilijkheden daarmee wordt aan de personeelsleden wel het bedrag uitbetaald dat in verband met de overname als bonus in het vooruitzicht is gesteld. Het tweede deel van die bonus is, zoals afgesproken wel inmiddels in april betaald.

Wij zien, als bonden, niet direct mogelijkheden om de beslissing om bonussen voorlopig niet uit te betalen, ter discussie te stellen. Het is bovendien de vraag of dat verstandig is. Dat ligt natuurlijk volstrekt anders als het niet om uitstel maar om afstel blijkt te gaan. Er is echter duidelijk dat PBR haar uiterste best doet om werknemers met een performance contract en SAR tegemoet te komen.

Los hiervan is kort aan de orde geweest de wijze waarop PBR met ADV omgaat in de kliniek voor werknemers met een A,B,C, contract. Die kwestie is nog volop in discussie. Ons standpunt is dat de omgang met ADV in de kliniek strijdig is met de CAO, volgens PBR ligt dat anders. PBR stelt dat de garantie-uren exclusief ADV moeten worden beschouwd. Wij zijn van mening dat de garantie-uren inclusief ADV zijn. De kwestie is nu al langdurig in discussie. Ik ga ervan uit dat op korte termijn alle argumenten over en weer afdoende zijn uitgewisseld en we duidelijkheid kunnen (laten) brengen in de zaak. We hopen dat we daar in goed onderling overleg nog uit kunnen komen, maar dat moet dan wel op korte termijn zijn. Ik zal u van het verdere verloop van de discussie op de hoogte houden.

Voor meer informatie kunt u mij mailen naar s.vandervelde@cnvdibo.nl