Gemeente Westerveld

22-4-2004
Bezwaar tegen kaart Wet ammoniak en veehouderij

Het college van de gemeente Westerveld tekent bezwaar aan tegen de kaart Wet ammoniak en veehouderij (Wav) die Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe afgelopen februari heeft vastgesteld. De bezwaren richten zich met name op de begrenzing van de ecologische hoofdstructuur.

Het college vindt dat er te veel kwetsbare gebieden zijn aangemerkt op de kaart. Hierdoor wordt de ontwikkeling van veehouderijen op een onevenredig grote manier belemmerd.

Ecologische hoofdstructuur
De ecologische hoofdstructuur is een onderdeel van het Provinciaal Omgevingsplan. De ecologische hoofdstructuur geeft aan waar de bestaande bos- en natuurgebieden liggen, zodat deze beschermd kunnen worden. Op de provinciale Wav-kaart zijn de grenzen van deze ecologische hoofdstructuur volgens het college te ruim weergegeven. Zo ontstaat onduidelijkheid of een kwetsbaar gebied bij deze structuur hoort. Voor de ontwikkeling van de landbouw is het belangrijk dat er duidelijkheid komt over de structuur.

Kwetsbaar
Wethouder Homme Geertsma stelt dat de ecologische hoofdstructuur door de provincie niet goed wordt toegepast. "Delen van de gebieden die in het Provinciaal Omgevingsplan als voorkeursplaatsen voor de landbouw worden aangegeven, zijn op de kaart onterecht aangemerkt als kwetsbaar gebied." Geertsma mist vooral een duidelijke reden van de provincie, waardoor deze gebieden als kwetsbaar worden aangegeven op de kaart.

Overleg

Het college heeft over de kwetsbare gebieden op de kaart Wet ammoniak en veehouderij overleg gehad met de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO). Zij delen de mening van het college over de grenzen van de kwetsbare gebieden volledig.

Wet ammoniak en veehouderij
Op 3 februari 2004 heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe de kaart Wet ammoniak en veehouderij (Wav) definitief vastgesteld. Deze kaart geeft een overzicht van gebieden die gevoelig zijn voor verzuring, de zogenaamde kwetsbare gebieden, en die in de ecologische hoofdstructuur liggen. Uitbreidingsplannen van veehouders worden door gemeenten aan deze wet getoetst. De opdracht om een dergelijke kaart vast te stellen vloeit voort uit de Wet ammoniak en veehouderij. Deze wet werd op 8 mei 2002 van kracht en vervangt hiermee de Interim-wet ammoniak en veehouderij.