Gemeente Amsterdam

Architectenselectie Stedelijk Museum van start
22 april 2004 - Martijn de Greve

De Europese selectieprocedure van de nieuwe architect voor het Stedelijk Museum is gestart. Volgende week verschijnt de publicatie van de aanbesteding in het Publicatieblad van de EG. Het college van B&W heeft hiertoe op dinsdag 13 april besloten. De nieuwe architect zal zich buigen over de renovatie van het bestaande gebouw en de nieuwbouw. Kern van de opdracht is dat het bestaande gebouw en de nieuwbouw één geheel moeten gaan vormen en dat dit geheel ook een duidelijk gezicht moet krijgen aan het Museumplein. Ook zal er een forse uitbreiding komen van het aantal expositiemeters. De inschrijving is onder het voorbehoud van voldoende financiering.

In september moet de nieuwe architect bekend zijn. De selectieprocedure die hieraan vooraf gaat, bestaat uit twee stappen. Geïnteresseerde architecten kunnen zich aanmelden volgens de aanwijzingen vermeld in de EG-publicatie. Uit alle aanmeldingen zal begin juni op basis van vooraf vastgestelde criteria uiteindelijk een eerste selectie van vijf architecten worden gemaakt die worden uitgenodigd om een voorlopig schetsontwerp te maken op basis van het Plan van Eisen en binnen het beschikbare bouwbudget. De hiervoor samengestelde jury zal betrokken zijn bij de selectie van de vijf architecten en bij de finale selectie: de beoordeling van de schetsontwerpen. De uiteindelijke jurybeslissing zal in de vorm van een advies ter beslissing worden voorgelegd aan de Raad van Toezicht i.o. van het Stedelijk Museum en aan het college van B&W, de formele opdrachtgever.

De jury bestaat uit Maarten Kloos (ARCAM), Wim Quist (architect/ex-rijksbouwmeester), Sjoerd Soeters (architect), Max van Rooy, (journalist), Wim Pijbes (directeur Kunsthal Rotterdam), Toon Verhoef (beeldend kunstenaar), Hans van Beers (directeur a.i. Stedelijk Museum) en Herman van Vliet (gedelegeerd opdrachtgever namens het college ook juryvoorzitter).

De jury zal in september haar eindoordeel over de vijf schetsontwerpen aan de Raad van Toezicht i.o. en aan het college presenteren.

Pb-080

© Gemeente Amsterdam