Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Wie kiest hier eigenlijk voor werk?

Mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en mensen met psychische problemen zijn vaak goed in staat zelf beslissingen te nemen. Toch stimuleren veel professionals hen niet om zelf keuzes te maken bij het zoeken naar werk. Tijdens het congres Wie kiest hier eigenlijk voor werk? komt de relatie aan de orde tussen de professional en de werkzoekende met een beperking. Dit congres vindt plaats op 22 april 2004 in Amsterdam. De organisatie is in handen van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW, in samenwerking met de Landelijke Federatie Belangenvereniging `Onderling Sterk', de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, Stichting Pandora, de Cliëntenbond GGZ, de Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen en het Landelijk Steunpunt Cliëntenraden Voorzieningencentra Gehandicapten.

Doel
Doel van het congres is ideeën en uitgangspunten te genereren om cliënten beter te ondersteunen in trajecten naar werk. Daarnaast geeft het congres zicht op de manier waarop die verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. Ook moet het congres leiden tot meer bewustwording bij professionals en cliënten over de mate waarin zij het traject naar werk zelf kunnen beïnvloeden.

Programma
Na de ontvangst om 9.30 uur begint het dagprogramma met een plenaire interactieve inleiding. Vervolgens start de eerste workshopronde. Er is keuze uit tien workshops over de thema's zelfregie van de cliënt, bemiddelen bij werkgevers, voorlichting over arbeidsintegratie, inzicht en keuze in wet- en regelgeving en informatieoverdracht en communicatie in arbeidstoeleidingstrajecten. Na de eerste workshopronde is er een lunchpauze met informatiemarkt. Daarna volgen een tweede workshopronde en een gezamenlijke afsluiting. Om 16.30 uur vindt de afsluitende borrel plaats.

Voor wie?
Het congres is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij trajecten naar werk voor mensen met een beperking. Zoals medewerkers van dagactiviteitencentra, leerwerkplekken, organisaties voor begeleid werken, reïntegratiebedrijven, MEE, Centrum voor Werk en Inkomen en sociale diensten. Verder biedt het interessante aanknopingspunten voor onder andere behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg, gedragdeskundigen, opleiders voor de activiteitensector of organisaties voor begeleid werken en maatschappelijk werkenden.

Aanmelding en informatie
Deelname kost EUR195, inclusief congresmap, lunch, koffie, thee en informele afsluiting. Meer informatie over de aanmelding is te verkrijgen bij het NIZW / Cursus- en Congresbureau, telefoon (030) 230 63 98, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl of via de website www.nizw.nl/congres. Hier is ook een online aanmeldingsformulier te vinden. Voor meer inhoudelijke informatie: NIZW, Monique Spierenburg, telefoon (030) 230 66 41, e-mail m.spierenburg@nizw.nl.