PROSPER BUSINESS MEDIA BV

Petrochemische industrie debatteert over groeimogelijkheden

Heeft de olie- en chemische industrie in Nederland en België nog recht om te groeien? Daar debatteren topmanagers, politici en andere deskundigen over op 22 april in Ahoy' Rotterdam, tijdens Petrovision 2004. Sprekers zijn ondermeer Rein Willems, president-directeur Shell Nederland, oud-minister Roelf de Boer, gedelegeerd bestuurder John Dejaeger van BASF Antwerpen en PvdA-kamerlid Frank Heemskerk.

Op industrieel gebied staan Nederland en Europa voor een aantal belangrijke beslissingen. Dat geldt zeker op het gebied van de olie- en chemische industrie. Doemdenkers verwachten een exodus naar Zuidoost-Azië, met name China. Anderen zijn positiever, maar verwachten wel een duidelijk industriebeleid van de overheden. Innovatie krijgt inmiddels meer aandacht en er is een nieuwe industriebrief in het vooruitzicht gesteld. Maar is daarmee een afgewogen industriebeleid gegarandeerd? In dit licht is als thema van Petrovision 2004 gekozen: 'het recht om te groeien'. Dit thema zal vanaf diverse niveau's worden benaderd in de verschillende dagdelen.

Spanning
In de ochtend van het congres zal de nationale insteek de boventoon voeren. Shell-topman Rein Willems heeft in het vakblad Petrochem al gesteld dat Shell vooral investeringen moet doen waar ze het concern internationaal het meeste opleveren. De nadruk ligt dan voorlopig niet op Nederland. Voor PvdA-kamerlid Frank Heemskerk, die tijdens het ochtendprogramma een column zal uitspreken, is er spanning tussen de werkgelegenheid die eventuele groei oplevert en de extra milieubelasting van nieuwe investeringen.
In het eerste blok 's middags wordt het debat gezocht over het regionale recht om te groeien. Wat is de positie van de industrie bij een oprukkende verstedelijking, zoals bij Vlaardingen en het Belgische Geel?
Het afsluitende blok gaat over de industrie in Europa. Is ons continent verworden tot laboratorium voor milieuregelgeving, waardoor grote bedrijven minder zijn geneigd om grote investeringen te doen? En moeten nieuwe gebieden als bio- en nanotechnologie meer kans krijgen?

Net als tijdens Petrovision 2003 is ook dit jaar gekozen voor een congres met een dynamische lagerhuis-opstelling om de interactie tussen sprekers, columnisten en deelnemers te bevorderen.

Petrovision 2004
Thema: Het recht om te groeien
Datum: 22 april 2004
Aanvang: 10.00 uur
Plaats: Ahoy' Rotterdam
Organisatie: Prosper Business Media