Universiteit van Tilburg

Studium Generale, Juribes, De Koffer, Ananta, Brabant Bekent Kleur presenteren:

Complexe Tijden

Tijden veranderen, mensen ook?
Het antwoord op deze vraag zal gegeven worden tijdens een zinderende experience waarin beelden, geluiden en indrukken als in een achtbaan op je af komen. Experts uit verschillende vakgebieden krijgen op donderdag 22 april spreektijd van de virtuele voorzitter.

De samenleving is in de afgelopen decennia enorm veranderd. De huidige tijd stelt nieuwe eisen aan mensen. Ondermeer door de introductie van nieuwe technologieën en de komst van migranten met heel verschillende culturele achtergronden. Omarmen we deze complexe tijden of slaan we ervoor op de vlucht? De gastsprekers zullen zich buigen over deze vragen. Zij vertellen over evolutiebiologie: Maar een ras van rechtoplopende roofapen kreeg het zo moeilijk dat het een extra groot brein nodig had. (Pouwel Slurink) Over techniek, die ingewikkeld is geworden. Wat verwachten wij nog van de techniek? (Dick van Lente) Over hoe burgers zich moeten organiseren binnen een steeds complexer wordende samenleving. En over welke rol de overheid daarbij moet innemen. (Marcel Boogers) Over de mate waarin mensen in staat zijn om zich een meervoudige identiteit aan te meten: Uit de literatuur blijkt dat integratie de beste manier is om met twee culturen om te gaan. De meeste allochtonen willen hun oorspronkelijke en de Nederlandse cultuur combineren, een prachtige omschrijving van integratie. (Fons van de Vijver) En over vormgeving en mode als indicatoren van de tijd. (Guus Beumer)
Laat je verrassen door dit dynamische en onconventionele programma!

Programma, donderdag 22 april van 13.30-15.00u in Black Box in geb.K Toegang vrij

Bijdragen van:
Prof. dr. Fons van de Vijver, crosscultureel psycholoog UvT Dr. Dick van Lente, historicus Erasmus Universiteit en TU Eindhoven Dr. Pouwel Slurink, filosoof/publicist (proefschrift Why some apes became humans; competition, consciousness & culture) Dr. Marcel Boogers, universitair docent Faculteit der Rechtswetenschappen, Departement Recht, bestuur en informatisering UvT

Symfonieorkest Ananta, strijkkwartet bestaande uit: Saskia Vianen (Eerste viool), Raphael Smals (Tweede Viool), Sanne Ruijs (Altviool), Liesbeth Meeuse (Cello). Zij brengen het eerste deel uit het Concerto in D Minor voor twee violen van Bach ten gehore.

Universiteitstheater De Koffer speelt een aantal scènes uit stukken die in verschillende periodes geschreven zijn. Een klassieker en hedendaags theater worden naast elkaar geplaatst. Hebben zij het publiek evenveel te bieden?

Noot voor de pers

Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Joke Backx, tel 013-4663034/2841

Tilburg, 7 april 2004
Laatst gewijzigd: woensdag 07 april 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen