Gemeente Hellevoetsluis


Dag van de Leerplicht
22 april 2004

Onder het motto 'Leerplicht, neem het niet te licht´worden in verschillende gemeenten door het hele land acties ondernomen om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van OCW en het actieprogramma Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam.

De belangrijkste doelgroep in deze actie op de Dag van de Leerplicht, zijn de scholen. Het doel is om bij de scholen het besef te creëren dat ze hun verzuimadministratie goed op orde moeten hebben. Niet alleen moeten de verzuimcijfers paraat zijn, maar ook heeft de school de actieve meldingsplicht voor gevallen van ongeoorloofd verzuim. Een secundaire doelstelling is dan ook om de contacten tussen gemeente (leerplichtambtenaar) en school (verzuimcoördinator en schoolleiding) te verstevigen. Het uiteindelijke doel is om bij scholen een attitudeverandering en gedragsverandering teweeg te brengen met betrekking tot het actief melden van ongeoorloofd verzuim.

De gemeente Hellevoetsluis organiseert vanuit de afdeling leerplicht op die dag de actie schoolcontrole. Op 22 april krijgen de plaatselijke scholengemeenschappen bezoek van een leerplichtcontroleteam. Bij dit bezoek zijn de wethouder, de leerplichtambtenaar en de medewerkster van de leerplichtadministratie aanwezig.
Gezamenlijk gaan de betrokkenen na of de school (op de juiste wijze) de afspraken nakomt op het gebied van directe melding van ongeoorloofd verzuim en de tijdige melding van in- en uitschrijvingen.

Om de actie makkelijker te organiseren en te coördineren is er van tevoren overleg met de schooldirecties geweest over de aanpak van de controle.
Na het bezoek vindt bij een terugkoppeling naar de scholen plaats over de bevindingen.