Gemeente Breda

Persberichten

15-04-2004

Breda publiceert eerste Vastgoedmarktmonitor

Op 22 april verschijnt de eerste editie van de Bredase Vastgoedmarkt monitor 2004. De publicatie bevat gegevens over vastgoedontwikkelingen binnen de gemeente en zet deze af tegen landelijke trends. Ook andere relevante informatie zoals waardering van de woon- en bedrijfsomgeving, leefbaarheid en sociaal-economische ontwikkelingen werden in het onderzoek, dat in 2003 werd verricht, betrokken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de inhoud van de Vastgoedmarktmonitor.

Het gespecialiseerde vastgoedonderzoek krijgt een eigen plaats in de Bredase onderzoekspraktijk, waarbij zowel eigen onderzoek, onderzoek in samenwerking met partners (Economische Barometer) als het deelnemen aan onderzoeken van derden gebruikt worden als input voor gemeentelijk beleid. De Vastgoedmarkt monitor richt zich op de markt voor woningen, kantoren, winkels, bedrijfsruimte en bedrijventerreinen.

Met het vastgoedbeleid wil Breda een aantal maatschappelijke doelstellingen realiseren. Daaronder ook de ontwikkelingen in Via Breda, het spoorzonegebied dat een belangrijke impuls aan stedelijke kwaliteit van wonen, werken en cultuur zal geven. Het is de markt die het moet doen, maar de gemeente Breda zet zich voortdurend in om samen met verschillende partijen de beoogde kwaliteit en groei te realiseren. Het informeren van de markt is daarbij van wezenlijk belang. De eerste Vastgoedmarkt Monitor getuigt van die visie.

Uit het onderzoek
De situatie op de Bredase woningmarkt is vergelijkbaar met het landelijke beeld. Het aantal woningen dat via NVM-makelaars te koop stond, steeg met 26% en bijna de helft daarvan had betrekking op het marktsegment tussen 135.000 tot 270.000. De verkoopprijs van (bestaande) woningen in Breda steeg in de eerste tien maanden van 2003 gemiddeld met 5,1%. Dit is meer dan het landelijk gemiddelde. Daarentegen stonden woningen gemiddeld 13 dagen langer te koop dan het landelijk gemiddelde van 52 dagen. De krapte op de markt voor huurwoningen neemt toe. Opvallend is de stijging van het aantal huurwoningzoekenden met een hoog inkomen.

De kantorenvoorraad van Breda groeide de afgelopen jaren fors tot zo'n 600.000 m2 verhuurbaar vloeroppervlak (vvo) eind 2003. Daarmee is Breda de 12e kantoorstad van Nederland. De twee grootste kantorenlocaties zijn het Stadscentrum en de Claudius Prinsenlaan. Ruim 20% van de totale kantorenvoorraad kwam in 2003 (opnieuw) beschikbaar. De opname van kantoorruimte bleef de laatste jaren redelijk stabiel, maar blijft achter bij de groei van het aanbod. Per oktober 2003 stond bijna 15% van de beschikbare kantorenvoorraad leeg. Verhoudingsgewijs is de meeste leegstand te vinden bij kantoorpanden ouder dan tien jaar en bij vooroorlogse kantoorpanden. De grootste stijging zit echter in de nieuwbouw: 34.000 m2 in oktober 2003.

Medio 2003 bedroeg het totale winkelvloeroppervlak (wvo) van winkels in Breda 274.000 m2. Daarvan is 82% in gebruik door winkels voor niet-dagelijkse boodschappen. Ten opzichte van 2000 daalde het winkelvloeroppervlak met 4%, vooral bij winkels van duurzame en overige goederen. Het vloeroppervlak van winkels voor de dagelijkse boodschappen nam daarentegen toe.
De relatief sterke vastgoedpositie van Breda weerspiegelt zich ook in de huurprijzen van winkels op de vrije markt. Zo blijken de Bredase huurprijzen van winkels met vrije markt bedragen tussen 470 en 740 euro per m2 samen met die in Eindhoven tot de hoogste in Noord-Brabant behoren.
In de periode januari 2002 - januari 2003 kende Breda met een huurstijging van 9% na Amersfoort de grootste stijging van Nederland.

Onder de bedrijventerreinen (700 hectare netto oppervlakte) doet het type modern gemengd het wat verkoopcijfers betreft het best. 55% van de in 2003 verkochte percelen werd uitgegeven op deze terreinen. Hoewel de uitgifte -net als landelijk- in Breda daalt, blijft de grondprijs stijgen.

De Vastgoedmarkt monitor 2004 is vanaf 22 april integraal op de internetsite van de gemeente te raadplegen (www.breda.nl).

Breda, 15 april 2004.