Gemeente Leusden

14-04-04
Is Leusden af? 22 april: debat over de toekomst van Leusden

Regeren is vooruitzien. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor de raad van Leusden. Tot nog toe reikte de blik vooruit tot het jaar 2010. Maar nu gaat de raad debatteren over de tijd daarna: waar willen we naar toe met Leusden in het tweede decennium van deze eeuw. Het toekomstdebat vindt plaats op 22 april en de inwoners van Leusden kunnen eraan meedoen.

Als het goed is hebben we in 2010 twee nieuwe wijken, Tabaksteeg en Valleipark, een nieuwe Biezenkamp, een bedrijvenpark in 't Spieghel en een recreatieplas in de Schammerpolder. Maar is Leusden daarmee af? Misschien hebben we dan ook nog steeds een flinke wachtlijst van woningzoekenden. En vrij zeker hebben we dan een bevolking die gemiddeld ouder is dan de huidige. En de vraag is of er op dat moment nog steeds geld genoeg is om de vele activiteiten in onze gemeenschap te subsidiëren en om de wegen en het groen zo goed te onderhouden als we nu doen. Dat zijn de zaken die de raad op 22 april gaat bespreken.

Vier kernvragen staan centraal:


1. Wat betekent de demografische ontwikkeling van vergrijzing en ontgroening voor Leusden?
Willen we in die ontwikkeling sturen? Willen we bijvoorbeeld Leusden aantrekkelijk maken of houden voor jongeren? En als we willen sturen, hoe doen we dat dan? Hoever gaan we bijvoorbeeld in het voorzien in de vraag naar woonruimte van verschillende doelgroepen?

2. Is Leusden af als gemeenschap (samenhang, vrijwilligerswerk, participatie)?
Welk voorzieningenniveau moet Leusden hebben in de toekomst: luxe, gemiddeld of sober?
En in hoeverre is het de lokale overheid die initiatieven moet nemen, of moet het particulier initiatief steeds meer een kans krijgen?

3. Zijn de grenzen van Leusden heilig?
Willen we zoveel mogelijk zelf doen of zoveel mogelijk samenwerken met buurgemeenten en bevoegdheden overdragen? Wat verwachten wij van de ontwikkelingen in de omgeving (Amersfoort, SGP)?

4. Welke heilige huizen breken we af

- Geen nieuwe wijken aan de andere kant van het Valleikanaal
- Geen enkele aantasting in en rond de Schoolsteegbosjes
- Geen ontwikkeling van bouwlocaties in het buitengebied
- Behoud van het dorpse karakter van Leusden

Leusdenaren die een bijdrage willen leveren aan de beantwoording van deze vragen, kunnen hun reactie mailen naar isleusdenaf@leusden.nl. Ook is het mogelijk om via het bericht 'is Leusden af?' op de openingspagina van de gemeentelijke website (www.leusden.nl) te reageren en binnengekomen emailreacties van Leusdenaren in het gastenboek te bekijken.

Het debat begint om 20.15 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. Het staat onder leiding van Diederik van den Wall Bake, inwoner van Leusden. Een deskundigenpanel becommentarieert het verloop van het debat. Dit bestaat uit Gabriël van den Brink, cultuursocioloog, Hugo Gordijn, ruimtelijk deskundige en Frank de Brouwer, stedebouwkundige en inwoner van Leusden. Alrich Parson, oud fractievoorzitter van de VVD, zorgt voor een kritische samenvatting van de bijdragen aan het debat. Ook het publiek krijgt tijdens het debat regelmatig de gelegenheid om een duit in het zakje te doen. Terug naar boven

---