Hogeschool van Amsterdam

HvA-lectoren presenteren zichzelf met Openbare Les

(16 april 2004)

Huub Toussaint wijdt eerste Openbare Les aan 'Lichamelijke Opvoeding in Beweging'

In het veld van de lichamelijke opvoeding werken professionals op het snijvlak van praktijk en wetenschap. Hoe gaan we om met wetenschappelijke kennis die vaak niet volledig de vraag uit de praktijk kan beantwoorden? Een concreet voorbeeld: is stretchen bij de warming-up voor een gymles nodig? De één vindt van wel: het is de trend. De ander doet het niet meer, omdat het scheurtjes in de spieren zou veroorzaken. Wat is dan wijsheid? Wat is in ons handelen nu gebaseerd op betrouwbare kennis en wat doen we op ons gevoel? En wat is in dit kader goed professioneel handelen? Daarover gaat de eerste Openbare Les van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), op donderdag 22 april, door dr. drs. Huub Toussaint, lector Bewegingswetenschappen bij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding.

Het betoog van Huub Toussaint mondt uit in een pleidooi voor evidence based practice in de lichamelijke opvoeding. Daarmee wordt het belang van onderzoek in het onderwijsprogramma van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) duidelijk, waarbij de ALO samenwerkt met de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit.

De Openbare Les van Huub Toussaint is de eerste in een reeks van Openbare Lessen waarmee de lectoren van de HvA en de kenniskringen zichzelf aan de buitenwereld. De Openbare Lessen zijn toegankelijk voor een breed publiek en passen in de ontwikkeling van de HvA tot een onderwijsinstelling waar kennisontwikkeling een kerntaak is. De Openbare Lessen worden middels streaming video uitgezonden op het Internet door het HvA-UvA Media Lab.

Op donderdag 22 april om 16.00 zal Dr. Drs. Huub Toussaint zijn Openbare Les uitspreken in het Auditorium van Gebouw Leeuwenburg van de HvA, Weesperzijde 190 (naast Amstelstation) in Amsterdam.

Zie voor meer informatie ook www.hva.nl/lectoraten/.