Gemeente Roermond

Lezing over meubels van Pierre Cuypers

Op donderdag 22 april a.s. om 19.30 uur houdt Lidwien Schiphorst een lezing over de meubels van Pierre Cuypers in het Stedelijk Museum Roermond. De polychromie van de meubels staat centraal.

Piano van Cuypers De toegang is gratis, maar inschrijven is gewenst.

Wat is er bijzonder aan de meubels van Pierre Cuypers ? Pierre Cuypers is vooral bekend als architect van het Rijksmuseum (1885) en het Centraal Station (1889) in Amsterdam en kasteel De Haar in Haarzuilens (1891). Niettemin behoort hij ook tot de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse vormgeving in de 2e helft van de 19e eeuw. Het interieur en het exterieur van gebouwen is voor hem even belangrijk.

In de vroege periode van zijn carrière ontwerpt Cuypers een serie beschilderde neogotische meubels. Ze zijn geënt op de middeleeuwen en tonen een groot vakmanschap. De details van Cuypers werk zijn zeer fraai en verrassend.

Hoogtepunten uit Cuypers' oeuvre zijn de piano, die hij aan zijn echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm schenkt bij hun huwelijk, en de archiefkast. Beide meubels zijn rijk beschilderd. De polychromie van de archiefkast toont de middeleeuwse opvatting van de kunsten. De beschildering van de piano geeft onder andere personen weer, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de kerkelijke muziek.

In de lezing staat de beschildering van de meubels centraal. Cuypers' meubels zijn uniek binnen de Nederlandse context.

Kast Cuypers Lidwien Schiphorst als Cuyperskenner Binnenkort promoveert Lidwien Schiphorst aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op Cuypers. Jarenlang verdiepte zij zich in het oeuvre van deze Nederlandse architect/ontwerper. De beginjaren van de ateliers, die Pierre Cuypers samen met François Stoltzenberg in 1853 in Roermond oprichtte, is het onderwerp van haar promotie. In het gebouw van die ateliers is tegenwoordig het Stedelijk Museum Roermond gevestigd.

Op 30 juni organiseert het Stedelijk Museum Roermond i.s.m. Lidwien Schiphorst een symposium over Cuypers.

Lezing over de meubels van Pierre Cuypers door Lidwien Schiphorst

Donderdag 22 april a.s. van 19.30 - 21.00 uur

Toegang gratis, maar graag inschrijven bij het Stedelijk Museum; tel: 0475 - 333496 of e-mail: museum@roermond.nl Publicatiedatum: 16.04.2004 Bijgewerkt: 16.04.2004