Waterschap Groot Salland

Een nieuw gemaal bij de Vecht

16 april 2004

Waterschap Groot Salland presenteert verbeteringen waterhuishouding

De resultaten van het onderzoek naar de knelpunten in de waterhuishouding van het gebied in de driehoek Hasselt, Dalfsen en Nieuwleusen zijn bekend. Het Waterschap Groot Salland presenteert de onderzoekresultaten tijdens informatiebijeenkomsten. Op 22 april gebeurt dit in Café Het Roode Hert in Dalfsen.

Betrokken grondeigenaren en inwoners zijn via nieuwsbrieven persoonlijk uitgenodigd om een bijeenkomst over een specifiek deelgebied bij te wonen. Het is de bedoeling dat het waterschap eerst de reacties van betrokkenen peilt voordat gedetailleerde plannen worden gemaakt die tot oplossingen van specifieke waterknelpunten moeten leiden.

Knelpunten
Uit het onderzoek blijkt dat op veel plaatsen hogere waterstanden voorkomen dan gewenst is. Ook te droge situaties zijn waargenomen. Dit komt overeen met de vele klachten en wensen die het waterschap bereikten. Knelpunten ontstaan door te krappe duikers, lange afvoerroute tot aan de gemalen Streukelerzijl en Galgenrak en een geringe afvoercapaciteit van de hoofdwatergangen, zoals de Dedemsvaart.

Oplossingen
Er is behoefte aan een nieuw dubbelwerkend aan- en afvoergemaal bij de Vecht. Ook is er ca. 40 hectare grond nodig om bij hevige regenval water tijdelijk te kunnen bergen. Dit zal nog niet alle knelpunten oplossen. Oplossingen op perceelsniveau kunnen in overleg met betrokken eigenaren pas in een later stadium worden gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van sloten, stuwen en eventueel duikers.

Voorlichting
De informatiebijeenkomst op donderdag 22 april vindt plaats in Café Restaurant Het Roode Hert, Hessenweg 41 in Dalfsen. Het is een zogenaamde inloopbijeenkomst waar u tussen 14.00 uur en 22.00 uur welkom bent. Om het uur zal wel een centrale presentatie worden gegeven.