Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

Kinderen doen massaal mee aan 3VO-verkeersexamen op 22 april 2004.

Donderdag 22 april a.s. doen ruim 200.000 leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs het landelijk schriftelijk verkeersexamen. Minister drs. Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat geeft die dag het officiële startsein hiervoor op basisschool De Speel- en werkhoeve in Bodegraven.

Wie slaagt krijgt het verkeersdiploma van verkeersorganisatie 3VO uitgereikt. In vervolg op het schriftelijk verkeersexamen houden basisscholen op een later tijdstip dit voorjaar nog een fietsexamen. Het verkeersdiploma is een belangrijke opstap om veilig het verkeer in te gaan. Dat is hard nodig in een nog lang niet overal verkeersveilige woon-, speel- en schoolomgeving. Vorig jaar kwamen bij een verkeersongeval 41 meisjes en jongens tot en met 14 jaar om het leven. Elk jaar moeten er in die leeftijdscategorie ongeveer 2.500 kinderen ernstig gewond in het ziekenhuis worden opgenomen.

Goede verkeerslessen helpen mee de verkeersveiligheid voor kinderen te vergroten. 3VO stelt de basisscholen in staat de kinderen met leuke verkeerslessen en nieuwe verkeersmethoden op het verkeersexamen voor te bereiden. Voor het schriftelijk verkeersexamen van dit jaar kan de school uit zeven thema's er vier kiezen die het best aansluiten bij de locale verkeerssituatie. Aan elk van de onderwerpen zijn vijf verkeersvragen verbonden. De onderwerpen zijn: kruispunten, in de buitenwijk, in het centrum, verkeersborden, buiten de bebouwde kom, in de nieuwe buurt en in het dorp.

Alle scholieren krijgen na het verkeersexamen als presentje de 3VO 'DoeKalender 2004' uitgereikt.

In dit 32 pagina's tellende kleurrijke magazine worden de meisjes en jongens, veertien weken lang, getrakteerd op veel informatie, wetenswaardigheden , leuke opdrachten, achtergrondinfo, enz. over het Verkeer in Nederland.

Op speelse en eigentijdse wijze worden de geslaagden betrokken bij allerlei activiteiten om hun eigen veiligheid in het verkeer te vergroten. Ook kunnen de kinderen meedoen aan leuke prijsvragen in deze fraaie DoeKalender, samengesteld door de Educatieve Dienstverlening Henriette Willink en Anton Siedsma.

Meer verkeersinformatie voor kinderen is te vinden op de website : www.3vo.nl/kids

De jeugdzender Z@ppelin besteedt de komende week extra aandacht aan het verkeersexamen van 3VO. Tussen de programma's door verschijnen de animatiefiguurtjes 'Remmie' en 'Bijke' die laten zien hoe zij zich voorbereiden op het examen van donderdag 22 april a.s.