Gemeente Roermond

22 april 2004
De meubels van Pierre Cuypers
Lezing door Lidwien Schiphorst

Op donderdag 22 april 2004 van 19.30 tot 21.00 uur houdt Lidwien Schiphorst een lezing over de meubels van Pierre Cuypers in het Stedelijk Museum Roermond. De polychromie van de meubels staat centraal. De toegang is gratis, maar inschrijven is gewenst.

Wat is er bijzonder aan de meubels van Pierre Cuypers? Pierre Cuypers is vooral bekend als architect van het Rijksmuseum (1885) en het Centraal Station (1889) in Amsterdam en kasteel De Haar in Haarzuilens (1891). Niettemin behoort hij ook tot de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse vormgeving in de 2e helft van de 19e eeuw. Het interieur en het exterieur van gebouwen is voor hem even belangrijk. In de vroege periode van zijn carrière ontwerpt Cuypers een serie beschilderde neogotische meubels. Ze zijn geënt op de middeleeuwen en tonen een groot vakmanschap. De details van Cuypers' werk zijn zeer fraai en verrassend. Hoogtepunten uit Cuypers' oeuvre zijn de piano, die hij aan zijn echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm schenkt bij hun huwelijk, en de archiefkast. Beide meubels zijn rijk beschilderd. De polychromie van de archiefkast toont de middeleeuwse opvatting van de kunsten. De beschildering van de piano geeft onder andere personen weer, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de kerkelijke muziek. In de lezing staat de beschildering van de meubels centraal. Cuypers' meubels zijn uniek binnen de Nederlandse context.

Lidwien Schiphorst als Cuyperskenner
Binnenkort promoveert Lidwien Schiphorst aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op Cuypers. Jarenlang verdiepte zij zich in het oeuvre van deze Nederlandse architect/ontwerper. De beginjaren van de ateliers, die Pierre Cuypers samen met François Stoltzenberg in 1853 in Roermond oprichtte, is het onderwerp van haar promotie. In het gebouw van die ateliers is tegenwoordig het Stedelijk Museum Roermond gevestigd. Op 30 juni organiseert het Stedelijk Museum Roermond i.s.m. Lidwien Schiphorst een symposium over Cuypers.

25 april en 9 mei 2004
Hans Kuijs geeft rondleidingen over zijn expositie "Zover het reikt" Op de zondagen 25 april en 9 mei houdt de kunstenaar Hans Kuijs rondleidingen over zijn expositie "Zover het reikt..." in het Stedelijk Museum Roermond. De rondleidingen beginnen om 15.00 uur.

"Zover het reikt...", recent werk van Hans Kuijs Tot en met 31 mei a.s. kunt u de expositie "Zover het reikt..." bezichtigen. Hans Kuijs brengt hier zijn levenservaringen onder de aandacht. Hij noemt zich een symbolist en hanteert een eigen, nieuwe beeldtaal. Toch zitten er zeker herkenningspunten in, want hij verwijst naar universele thema's. Zijn eigen verhaal over deze expositie kunt u op 25 april en 9 mei komen beluisteren.

Tijdens de expositie kunt u ook het atelier van Hans Kuijs aan de Swelstraat 10 te Leveroy bezoeken. Dit is mogelijk op 29, 30 en 31 mei tussen 11.00 en 18.00 uur.
Kunstproject "Mataji Aparnã Giri"
Bij deze expositie is het kunstproject "Mataji Aparnã Giri" in een oplage van 50 exemplaren verschenen. Een luxe doos bevat muziek, kunst van Hans Kuijs en teksten over zijn werk door vijf kunstkenners. Voor EUR 100,- komt u in het bezit van dit kunstproject. U kunt hiervoor intekenen bij het Stedelijk Museum Roermond of bij Hans Kuijs, telefoon 0495 - 652200.
Op zondag 18 april opende Lodewijk Imkamp, wethouder van cultuur, de expositie "Het lichaam draagt" met tekeningen van Caren van Herwaarden en sieraden van Jacomijn van der Donk in het Stedelijk Museum Roermond. Roskò Gàbor speelde op baritonsax een eigen compositie. De expositie duurt tot en met 20 juni 2004.