Cordaid


---

Uitnodiging voor de pers, 19 april 2004

In het kader van NGO-campagne Europa in de wereld

Cordaid/SID-conferentie over gevolgen EU-uitbreiding voor ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

De uitbreiding van de Europese Unie heeft grote gevolgen voor het Europese beleid voor ontwikkelingssamenwerking. Cordaid en SID organiseren daarom op 22 april met nog slechts een week te gaan tot de feitelijke uitbreiding een conferentie waarin de gevolgen van de uitbreiding van de EU voor het Europese ontwikkelingsbeleid centraal staan. Bijdragen komen van minister voor ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, Kamerleden Kathleen Ferrier (CDA) en Bert Koenders (PvdA) en van Jan Plesinger (Tsjechisch Forum voor ontwikkelingssamenwerking).

De verschillen tussen het ontwikkelingsbeleid van de toetredende landen en van de EU zullen een grote invloed hebben op de ontwikkelingshulp van de EU. Ontwikkelingsprogrammas in toetredingslanden wijken vaak nog sterk af van het EU beleid: de meeste officiële hulp wordt gegeven aan de omringende landen en aan landen en gemeenschappen die taalkundige en historische banden hebben met het donorland. Er is weinig interesse voor bilaterale programmas in Latijns Amerika of Afrika. Verder wordt door regeringen van toetredingslanden vaak weinig aandacht geschonken aan het werk en de ervaring van nationale NGOs. Hieraan kan nog worden toegevoegd dat, bij een ongewijzigd beleid, de nieuwe lidstaten waarschijnlijk het protectionisme van de EU zullen bevorderen.

Conferentieprogramma

Met Nederland als voorzitter van de Europese Unie vanaf juli 2004, willen Cordaid en SID een open dialoog ontwikkelen met Nederlandse beleidsmakers. Welke gevolgen heeft de uitbreiding op het Nederlandse en Europese ontwikkelingsbeleid in de ogen van de Nederlandse overheid en hoe wil Nederland haar voorzitterschap aanwenden om het Europees ontwikkelingsbeleid te sturen? Deze vragen staan centraal tijdens een conferentie op 22 april van 10:30 tot 16:15 uur in de Eerste Kamer in Den Haag. Het conferentieprogramma omvat bijdragen van: Agnes van Ardenne (Minister voor Ontwikkelingssamenwerking), Stefano Migliorisi (auteur van het Europese Commissie-rapport over de gevolgen van de uitbreiding), Jan Plesinger (Tsjechisch Forum voor ontwikkelingssamenwerking), Jos van Gennip (SID, Eerste Kamerlid CDA), Frans Polman (voorzitter CONCORD), René Grotenhuis (directeur Cordaid), Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid CDA) en Bert Koenders (Tweede Kamerlid PvdA). De conferentie is onderdeel van de nationale NGO-campagne Europa in de wereld.

NGO-campagne Europa in de wereld

In de campagne 'Europa in de wereld staan de thema's mensenrechten en sociale rechten, de coherentie van EU-beleid en de gevolgen van een veranderende Unie centraal. De campagne werd op 18 maart in Maastricht gepresenteerd tijdens een conferentie over Europees ontwikkelingsbeleid en mensenrechten. In het kader van deze campagne vinden dit jaar nog zeven andere conferenties plaats. Aandacht is er onder meer voor de coherentie van EU-beleid en de gevolgen van de uitbreiding van de EU voor de ontwikkelingssamenwerking. Ook besteedt de campagne aandacht aan gezondheidszorg en reproductieve rechten, voor de relatie tussen de EU en Afrika en over wereldhandelsverdragen. Uitgebreide informatie over de campagne is te vinden op www.europaindewereld.nl.

Persbriefing

De pers is van harte welkom de conferentie bij te wonen. Aansluitend op het conferentieprogramma vindt van 16:30 tot 17:30 uur een persbriefing plaats over de uitkomsten van de conferentie. Voor meer informatie over de conferentie en de persbriefing, alsmede voor interviewaanvragen met de sprekers, kunt u contact opnemen met Ivo van Duijneveldt via telefoonnummer (06) 288 470 91.