Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlandse studenten planten massaal bomen

Op donderdag 22 april planten Nederlandse studenten op symbolische wijze een boom van inheemse soort op hogescholen en universiteiten. In het kader van Earth Day tonen ze met deze actie aan dat jongeren veel belang hechten aan het milieu. De bomen worden geplant in 11 steden, te weten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Delft, Leeuwarden, Groningen, Tilburg, Amersfoort, Deventer en Haarlem.

Earth Day is in de jaren zeventig in de Verenigde Staten ontstaan als demonstratie voor een gezond en duurzaam milieu. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot een wereldwijd gevierde dag. Er wordt middels allerlei activiteiten uiting gegeven aan de behoefte aan een schoon milieu en een leefbare wereld. In Nederland wordt deze dag gecoördineerd door Stichting Duurzame Solidariteit (SDS).

Initiatiefnemer van de bomen plant actie is het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform (LHUMP). Het Nijmeegse Universitair Milieu Platform, aangesloten bij het LHUMP, zal in Nijmegen de activiteit leiden. Leden van het UMP zullen samen met de Rector Magnificus, de heer Blom, op de KUN een Wilde Appelboom planten, welke jarenlang symbool zal staan voor Earth Day, haar doelstellingen en de duurzame universiteit.

Daarnaast maakt de actie duidelijk dat Nederlandse studenten zich zorgen maken over het feit dat veel inheemse boomsoorten met uitsterven worden bedreigd. Het grootste deel van de 100 inheemse Nederlandse bomen en struiken is zeldzaam. Earth Day is de gelegenheid om ook in Nederland aandacht te besteden aan de toenemende milieuproblematiek.