Gemeente Tilburg

20-4-2004
Dag van de Leerplicht
Ondertekening convenant 'HON' op 22 april 2004

Donderdag 22 april 2004 is uitgeroepen tot de landelijke Dag van de Leerplicht. In heel Nederland zijn op die dag activiteiten die te maken hebben met leerplicht en handhaving daarvan. Zo ook in Tilburg, waar ondermeer het convenant Handhaven op Niveau Leerplicht wordt ondertekend.

Activiteiten in Tilburg
Handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverzuim. Daarnaast kan het ook bijdragen aan het terugdringen van crimineel gedrag bij jongeren. De aandacht voor leerplicht of de handhaving ervan is niet altijd even groot. Om het belang ervan onder de aandacht te brengen van gemeentebesturen, politie, scholen, leerplichtige jongeren en hun ouders is donderdag 22 april gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Ook Tilburg doet mee aan deze dag. Zo zal wethouder Hugo Backx van Onderwijs een bezoek brengen aan 2College Noord en bezoekt de wethouder Jeugdzaken, Jan Hamming, het DagTrainingsCentrum (DTC) in Tilburg. Daarnaast krijgt de middag in Tilburg een formeel tintje door de ondertekening van het convenant Handhaven op Niveau Leerplicht (HON).

Convenant
Tilburg is één van de gemeenten die deelneemt aan het landelijke project HON. Het project heeft tot doel de instrumenten voor de leerplichthandhaving in kaart te brengen en als een soort gereedschapskist voor andere gemeenten beschikbaar te stellen. Tilburg heeft hierin, naast de gemeenten Rotterdam en Almelo en de regio Gooi en Vechtstreek, een voorbeeldfunctie.
Op donderdagmiddag 22 april a.s. ondertekenen de verschillende partners in Tilburg het convenant Handhaven op Niveau Leerplicht. De ondertekenaars zijn Hugo Backx (wethouder van Onderwijs), Dorien Hol (Samenwerkingsverband Voortgezet onderwijs Midden-Brabant), René de Beukelaer (officier van Justitie), Wilbert Paulissen (districtchef politie Tilburg) en Cees Murre (vestigingsmanager Raad voor de Kinderbescherming Tilburg). Tijdens de bijeenkomst wordt het project eerst kort toegelicht door achtereenvolgens Piet van Reenen, projectorganisatie HON, wethouder Hugo Backx en Laraine Verbakel, projectleider Tilburg. Daarna volgt de ondertekening door de verschillende partners.

De landelijke Dag van de Leerplicht is een initiatief van het project HON en wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs. De specifieke doelen van de Dag van de Leerplicht zijn:
- de scholen betrekken bij de handhaving van de leerplicht en het belang van goede registratie en melding onderstrepen;
- het belang van naar school gaan onder de aandacht brengen van ouders en jongeren en ongewenst gedrag voorkomen;

- aandacht en commitment van bestuurders krijgen voor de handhaving van de leerplicht.
De landelijke Dag van de Leerplicht wordt afgesloten met een slotdebat in Rotterdam, waarbij minister Van der Hoeven van Onderwijs aanwezig zal zijn.