Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 april 2004, no. 109

Eindhoven doet mee aan de Dag van de Industrie

Scholieren ervaren en ontdekken technologie

Op donderdag 22 april doet Eindhoven mee aan de eerste landelijke Dag van de Industrie. In samenwerking met DAF en de Stichting Jeugd en Beroep laat de gemeente Eindhoven basisschoolleerlingen kennismaken met de techniek van een truck.

Vlakbij vier basisscholen in Eindhoven staat op donderdag 22 april een DAF XF demo-truck geparkeerd. Groepen die op dat moment bezig zijn met een lesprogramma over techniek gaan de truck bekijken en krijgen speciaal op hen gerichte uitleg.

Zo krijgen leerlingen die bezig zijn met een lesprogramma over bijvoorbeeld metaal speciale vragen over de metalen onderdelen van de truck en leerlingen die bezig zijn met elektriciteit krijgen uitleg over de accu.

Verder mogen de leerlingen de truck verkennen en er zelfs op een skateboard onderdoor gaan. De trucks zijn de grootste en nieuwste die DAF levert. Deze zijn zo zwaar dat ze niet op het schoolplein kunnen parkeren.

Het ondersteunende (les)materiaal is ontwikkeld door de Stichting Jeugd en Beroep. Deze Eindhovense stichting is een service- en kenniscentrum voor scholen op het gebied van techniek. De Stichting Jeugd en Beroep zorgt bij dit project niet alleen voor het lesmateriaal, maar zorgt er ook voor dat de uitleg van de demo-instructeurs over de truck aansluit bij het niveau en de interesses van de leerlingen.

Landelijk programma
Landelijk doen alle elf steden, die zijn aangesloten bij het Industriële Technologie Steden Overleg (ITSO), mee aan de eerste landelijke Dag voor de Industrie. Het programma staat overal in het teken van ervaren en ontdekken.

Doel van de Dag voor de Industrie is om het imago van de industrie te verbeteren. De ITSO-gemeenten zijn ervan overtuigd dat het imago zal verbeteren als mensen er daadwerkelijk mee in aanraking komen. Door leerlingen kennis te laten maken met industrie en techniek, zien zij hoe leuk het werken met techniek kan zijn en zullen zij eerder voor een technische opleidingsrichting kiezen.

© 2004 Gemeente Eindhoven