Universiteit van Tilburg

Lezing Nobelprijswinnaar Robert Engle op Universiteit van Tilburg

Prominentencollege Economie op 22 april

Lezing Nobelprijswinnaar Robert Engle op Universiteit van Tilburg

Professor Robert Engle, de Nobelprijswinnaar Economie 2003, houdt donderdagmiddag 22 april om 16.00 het Prominentencollege op de Universiteit van Tilburg. De openbare lezing vindt plaats in de aula, en geldt tevens als college voor eerstejaars economiestudenten voor het vak Financiering.

Robert Engle, hoogleraar aan New York University, zal in zijn lezing, getiteld The Econometrics of the Microstructure of Financial Markets, een overzicht geven van de zogeheten ARCH-modellen, op grond waarvan onder meer beleggingsrisicos worden vastgesteld. Engle is een specialist in multivariate modellen (modellen met een groter aantal variabelen), voor zijn onderzoek op dat gebied heeft hij de Nobelprijs ontvangen.

De vraag die donderdag tevens aan de orde komt is hoe banken met name de risico's van beleggingsportefeuilles beheersen. Daarbij vormen de fluctuaties in de risicos van het tegelijkertijd werken met meerdere financiële activa (diverse aandelen, obligaties) een belangrijk aspect. Sinds de jaren tachtig bestaan er steeds meer financiële activa, ook voor consumenten. De economische waardering daarvan vereist de genoemde multivariate modellen voor de volatiliteit (beweeglijkheid aandelenmarkten). De beschikbare modellen zijn erg complex, Engle licht donderdag zijn eenvoudiger toe te passen model toe. Van de organiserende studievereniging Efact ontvangt Engle na afloop een speciale prominentenpenning.

De Nobelprijswinnaar neemt vrijdag 23 en zaterdag 24 april ook deel aan een wetenschappelijke workshop over Microstructure Analysis op de Universiteit van Tilburg.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004) of prof. dr. Bas Werker, hoogleraar Kwantitatieve Financiering
(013-466 2532).

Relevante websites:
Homepage New York University
Engles Nobelprijs weblog
Nobelprijs Lezing
Conferentie Tilburg
Laatst gewijzigd: woensdag 21 april 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen