Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
21 april 2004 p047


Rode kaarten voor spijbelaars

Geert van Rumund, wethouder Onderwijs, spreekt donderdag 22 april ouders en leerlingen van de bassisscholen De Klumpert en De Vossenburcht die te laat zijn, op hun gedrag aan. Zij krijgen van hem een rode kaart. Op deze manier doet de gemeente mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht. Volgens de gemeente is op tijd op school komen de norm en is verzuimen, ook al is het maar een half uurtje per dag, niet toegestaan.

Verder kunnen spijbelaars van het Kandinskycollege en de Technische School Jonkerbosch een telefoontje verwachten van een leerplichtambtenaar of de politie. De acties vinden op school plaats. Daar zijn ook een kantonrechter en een afgevaardigde van het Openbaar Ministerie aanwezig.

Nijmegen constateert de laatste jaren een stijgend aantal verzuimmeldingen. Deze variëren van luxeverzuim, spijbelen, veelvuldige ziekmeldingen zonder duidelijke oorzaken, problemen in de gezinssituatie en psychische problemen. In 2003 telde Nijmegen 1200 aamgemelde zaken.

De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Het doel van de Dag van de Leerplicht is om scholen, ouders, verzorgers en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijkheden bij de handhaving en naleving van de leerplicht. Het actieprogramma Handhaven op Niveau is naar een idee van de gemeente Rotterdam.