CDA

CDA
21-04-04
CDU-fractievoorzitter Angela Merkel spreekt vierde Schmelzerlezing uit

Angela Merkel, CDU-fractievoorzitter in de Duitse Bondsdag, spreekt donderdag 22 april in De Nieuwe of Literaire sociëteit de Witte te Den Haag de jaarlijkse Norbert Schmelzerlezing uit. Camiel Eurlings zal op de lezing reageren.

Voorafgaand aan de Schmelzerlezing vindt een ontmoeting plaats tussen Angela Merkel, voorzitter van de CDU-fractie in de Bondsdag, en vertegenwoordigers van de Nederlandse media en vertegenwoordigers van de buitenlandse media in Nederland. Tijdens deze ontmoeting is er gelegenheid vragen te stellen aan de CDU-fractievoorzitter. De ontmoeting met de media vindt plaats in de Commissariszaal. De persontmoeting duurt van 15.00 tot 15.45 uur.

Angela Merkel is sinds 2002 voorzitter van de CDU-fractie in de Bondsdag. Daarvoor bekleedde zij tal van politieke functies, zoals partijvoorzitter van de CDU en minister van Vrouwen- en Jeugdzaken en Milieu.
In de Schmelzerlezing verwoordt zij het 'appel van de christen-democratie'.

Het CDA stelde in 2001 de jaarlijkse Schmelzerlezing in als eerbetoon aan Norbert Schmelzer die meer dan 50 jaar de christen-democratie heeft gediend. Schmelzer was onder meer staatssecretaris van Algemene Zaken, fractievoorzitter van de KVP en minister van Buitenlandse Zaken. Ook in zijn meer partijpolitieke functies als voorzitter van de Commissie Buitenland van het CDA, vice voorzitter van de Europese Unie van Christen-Democraten (EUCD), voorzitter van het Politiek Bureau van de EVP (Europese Volkspartij) speelde hij een voortrekkersrol bij de gedachtevorming en beleidsontwikkeling ten aanzien van het buitenlands beleid in het algemeen en de Europese integratie in het bijzonder. De eerste Schmelzerlezing werd in 2001 door Schmelzer zelf uitgesproken. Toenmalig fractievoorzitter en lijsttrekker Jan Peter Balkenende sprak in 2002 de tweede lezing uit, Hanja Maij-Weggen (toen nog voorzitter van de CDA-delegatieleider in het Europees Parlement) sprak in 2003 de derde lezing uit.

De bijeenkomst begint om 16.00 uur en duurt tot circa 17.30 uur.

U dient zich voorafgaand aan te melden bij CDA-Partijvoorlichting, meijer@bureau.cda.nl