Gemeente Veenendaal



Veenendaal doet mee aan landelijke dag leerplicht

Op donderdag 22 april is de eerste landelijke Dag van de Leerplicht. De gemeente Veenendaal sluit zich aan bij dit initiatief. Medewerkers leerplicht van de afdeling werk, inkomen en zorg van de gemeente bezoeken op deze leerplichtdag alle scholen voor voortgezet onderwijs in Veenendaal om ter plekke de verzuimregistratie van de school van die week te bekijken. Geregistreerde spijbelaars en hun ouders ontvangen vervolgens een waarschuwingsbrief van de gemeente Veenendaal.

Verzuimprotocol
Daarnaast zullen zij als extra service van deze gelegenheid gebruik maken om het door hen geschreven Verzuimprotocol aan de directeuren van de scholen te overhandigen. Dit protocol kan voor de scholen als leidraad dienen om te komen tot een sluitende verzuimregistratie. Zo'n registratie is van essentieel belang om voortijdig schoolverlaten te kunnen voorkomen. Bovendien verduidelijkt het de verschillende verantwoordelijkheden van alle betrokkenen: de scholen, de leerlingen en hun ouders en de medewerkers leerplicht.

Landelijke dag
De landelijke dag heeft tot doel het belang van de leerplichthandhaving onder de aandacht te brengen van gemeentebesturen, politie, scholen, leerplichtige jongeren en hun ouders. Onder de leerplichtwet vallen verplichtingen met betrekking tot directe melding en afhandeling van ongeoorloofd schoolverzuim en tijdige melding van in- en uitschrijvingen. Meer informatie over de landelijke leerplichtdag is te vinden op www.handhavenopniveau.nl