Nederlandse Hartstichting

Hartstichting positief over reclamecode VAI

Zeker 45% meer hart- en vaatpatiënten in 2020 Den Haag, 21 april 2004 - De Nederlandse Hartstichting is verheugd over het vandaag gepresenteerde beleid van de Nederlandse Voedingsmiddelen Industrie VAI over het terugdringen van overgewicht. Wel plaatst de Hartstichting kritische kanttekeningen bij de formulering van de door de branche geformuleerde gedragscode voor marketing van voedingsmiddelen. De principes zijn vrij algemeen geformuleerd, missen heldere grenzen en zijn daarom moeilijk toetsbaar in de praktijk.

Met dit initiatief geeft de industrie aan dat ze haar verantwoordelijkheid neemt voor het groeiende probleem van overgewicht. Om te komen tot scherpere formulering en criteria, die beter toetsbaar zijn in de praktijk, is verder overleg met de branche noodzakelijk.

Het vandaag gepresenteerde beleid bevat een apart onderdeel specifiek gericht op kinderen en reclame op scholen. Ook deze principes zijn nog te weinig specifiek en dienen aangescherpt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de 12 jaar kwetsbaar zijn, omdat ze het mechanisme van reclame nog niet volledig kunnen doorzien. Karen van Reenen, programma manager Jongeren bij de Hartstichting: 'Daarom zijn juist voor die doelgroep duidelijke richtlijnen noodzakelijk. Als in een commercial voor snoep een directe relatie wordt gelegd tussen het snoepgoed en bijv. een sinaasappel, labellen kinderen (en vaak ook hun ouders) dit snoepje als gezond, terwijl dat in de praktijk niet zo hoeft te zijn.'

Kids, Kilo's en Kijkcijfers
Als reactie op de verontrustende ontwikkelingen op het gebied van overgewicht en obesitas bij kinderen is de Hartstichting samen met De Stichting De Kinderconsument dit voorjaar het project ''Kids, Kilo's en Kijkcijfers' gestart. Dit project bestudeert de effecten van voedingsmarketing op kinderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

De Nederlandse Hartstichting
Karen van der Vorst, Communicatieadviseur t: 070 - 31 55 637 Karen van Reenen, Programma Manager Jongeren t: 070 - 31 55 624