Ministerie van Defensie

[s?.nieuws.parlement.kamervragen_en_antwoorden.2004-04-22_vragen_van_d e_tweede_kamerleden_aasted-madsen_en_kortenhorst_over_onderzoek_naar_m ogelijk_gebruik_van_modafinil_binnen_de_krijgsmacht]


---

Kamervragen en antwoorden
---

Vragen van de Tweede Kamerleden Aasted-Madsen en Kortenhorst over onderzoek naar mogelijk gebruik van Modafinil

21-4-2004 9:32:00

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van de leden Aasted-Madsen en Kortenhorst (beiden CDA) over onderzoek naar mogelijk gebruik van Modafinil binnen de krijgsmacht.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

1. Heeft u opdracht gegeven aan TNO om onderzoek te doen naar mogelijke methoden die het in slaap vallen van militairen kunnen voorkomen?

2. Heeft u opdracht gegeven om ook de mogelijke toediening van Modafinil te onderzoeken?

3. Heeft dit onderzoek betrekking op alle militairen of alleen militairen met een specifieke taak?

Defensie heeft TNO opdracht gegeven wetenschappelijk onderzoek te doen naar het management van slaap en alertheid tijdens militaire operaties. Het optreden gedurende dag en nacht doet een uitzonderlijk beroep op de inzet van het personeel. Onvoldoende rust kan vermoeidheid, chronisch slaapgebrek en verlies van alertheid tot gevolg hebben en kan tot een afnemend functioneren aanleiding geven. Dit onderzoek richt zich op het gebruik van medicamenten, waaronder Modafinil, waarmee de prestaties en inzetbaarheid van militairen tijdens militaire operaties kunnen worden verbeterd. Het eventuele gebruik van dit soort opwekkende middelen geldt uiteraard voor zeer bijzondere omstandigheden wanneer de overleving van het individu of de groep op het spel staat.

Het onderzoek is gericht op het management van slaap en alertheid van alle militairen in operationele omstandigheden.

4. Bent u op de hoogte van het advies van de Commissie Farmaceutische Hulp van het College voor Zorgverzekeringen, waarin staat dat het middel alleen toegediend mag worden aan mensen die lijden aan de slaapstoornis Narcolepsie en dat het middel slechts voorgeschreven mag worden door neurologen die gespecialiseerd zijn in slaap/waakstoornissen?

5. Wanneer worden de onderzoeksresultaten van TNO besproken met de Tweede Kamer?

Ja, om die reden wordt het middel niet voorgeschreven. Het lopend wetenschappelijk onderzoek naar Modafinil, dat duurt tot en met 2005, richt zich op een eventuelebruikbaarheid voor toepassing ter bevordering van de alertheid onder de zeer bijzondere omstandigheden als aangegeven bij de beantwoording van de andere vragen. Als de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek aangeven dat dit middel mogelijk bruikbaar is voor deze toepassing kan worden overwogen om dit middel, binnen de vigerende regelgeving en met de aan te geven eventuele nadere voorzorgen, in het arsenaal op te nemen. Ik zal u daar dan over berichten.

6. Wordt er op dit moment al gebruik gemaakt van enige vorm van medicatie om de waakzaamheid van militairen te vergroten?

Primair draagt Defensie zorg voor een goede balans tussen werk en rust voor het militair personeel en voor optimale slaapfaciliteiten onder operationele omstandigheden.

Op individuele basis kan, in situaties waarbij een militair slaapproblemen heeft, incidenteel een slaapmiddel door de arts worden voorgeschreven; ter bevordering van de alertheid kan coffeïne worden voorgeschreven.

Voorts is in de survival-kit van de vliegers van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht dexamfetamine opgenomen voor noodsituaties, waarbij het overleven en het ontkomen uit vijandelijk gebied in het geding zijn.

Daarnaast heeft Defensie een procedure vastgesteld die artsen in staat stelt in zeer ernstige operationele omstandigheden dexamfetamine voor te schrijven om de alertheid van militairen te bevorderen. Tot op heden is van deze procedure géén gebruik gemaakt.

Nieuws