Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

22 april 2004

Eerste Nationale Poetsweek van start

Vandaag start de eerste Nationale Poetsweek onder het motto: een gezond gebit is een rijk bezit! Goed poetsen is de basis voor mondgezondheid. Een initiatief van het NIGZ en Oral-B.

De Nationale Poetsweek is een nieuwe, brede publieksactie, dit eerste jaar vooral gericht op basisscholen. Maar liefst 9.000 scholen krijgen deze week een actiepakket toegestuurd waarmee ze aan de slag kunnen gaan tijdens de Nationale Poetsweek. Scholen kunnen prijzen winnen door opdrachten te geven aan groepen leerlingen en het resultaat daarvan in te sturen.Scholen kunnen de bijbehorende materialen over mondgezondheid downloaden op de speciaal ontwikkelde site www.nationalepoetsweek.nl. Deze site geeft allerlei informatie over poetsen en mondgezondheid aan het brede publiek. Onder de bezoekers van de site wordt dagelijks een prijs verloot.
Alle tandartsen en mondhygiënisten hebben inmiddels een poster en een publieksfolder ontvangen voor verdere verspreiding. Ook regionale GGD?en zijn benaderd om scholen te ondersteunen, bijvoorbeeld met het ter beschikking stellen van materialen. De campagne bestaat daarnaast uit ondermeer winkelacties en promo?s op radio en televisie.

Hard nodig
Extra aandacht voor mondverzorging is hard nodig, omdat de eetgewoonten van de Nederlandse bevolking aan het veranderen zijn. Nederlanders eten vaker op een dag en het menu is vaak ook zoeter, hetgeen intenief onderhoud van het gebit vergt. Bovendien wordt de tandheelkundige zorg steeds minder toegankelijk door het groeiende tekort aan tandartsen en de groei van het aantal Nederlanders dat niet is bijverzekerd tegen tandartskosten. Hierdoor zullen steeds minder mensen de tandheelkundige zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar, er is in ieder geval een voor de hand liggende oplossing?

De 3 B?s
Nederland poetst veel te kort. De centrale boodschap van de Nationale Poetsweek luidt: poets 2x per dag minimaal 2 minuten met een fluoride houdende tandpasta.
Poets ook in een vaste volgorde de Binnen- en Buitenkant en Bovenkanten van het gebit (de 3 B?s). Last but not least: poets met een goede (elektrische) tandenborstel en vervang de borstels iedere drie maanden.