GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 april 2004 11:08
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks stelt vraagtekens bij gebruik uitzetformulieren asielzoekers

(22 april 2004)

Kamervraag

Marijke Vos (GroenLinks) vraagt om opheldering aan minister Verdonk over het gebruik van uitzetformulieren. Enkele burgemeesters in de provincie Groningen ontvingen in de afgelopen dagen uitzetformulieren waarmee ze zich akkoord moesten verklaren met de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Marijke Vos vermoedt dat het gebruik van dergelijke formulieren burgemeesters moet dwingen om, als de uitzetting van uitgeprocedeerden niet lukt en ze op straat gezet worden, af te zien van het bieden van alternatieve opvang aan hun oud-stadsbewoners. Veel Nederlandse gemeentebesturen voelen zich gelukkig zeer verantwoordelijk voor de uitgeprocedeerden in hun gemeente en willen alleen aan een rechtvaardig en humaan uitzetbeleid meewerken, waarin de waardige terugkeer naar het herkomstland en opvang centraal staan.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over het bestaan van een uitzetformulier


1. Klopt het bericht dat er, voorafgaande aan uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers, uitzetformulieren door de Vreemdelingendiensten aan de burgemeesters van gemeenten worden gestuurd waarin gevraagd wordt of er problemen in de openbare orde te verwachten zijn bij een uitzetting?


2. Klopt het dat in hetzelfde formulier gevraagd wordt of een burgemeester akkoord gaat met een uitzetting? Zo ja, welke waarde wordt er aan deze toestemming gehecht? Wat zijn de rechtsgevolgen van een eventueel door de burgemeester ondertekende akkoordverklaring?


3. Wat gebeurt er met uitgeprocedeerde asielzoekers die vanuit gemeenten overgebracht worden naar een uitzet- c.q. vertrekcentrum en die niet uitzetbaar blijken te zijn? Is het uitzetformulier en de akkoordverklaring door burgemeesters bedoeld om terugneming van uitgeprocedeerden in de gemeenten van herkomst te blokkeren? Zo ja, acht u dit een humane en rechtsgeldige regeling?


4. Heeft u over het gebruik van uitzetformulieren advies ingewonnen bij de VNG? Zo ja, wat was hun advies? Zo nee, bent u bereid bij de VNG advies in te winnen?


5. Bent u bereid een afschrift van het gehanteerde uitzetformulier aan de Kamer te doen toekomen?


---

'"Uitzetformulier" verbaast burgemeesters', De Telegraaf, 22 april 2004.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -