Gemeente Groningen

woensdag 21 april:
www.groningen.nl: nieuwe portal voor heel Groningen

Vanaf vandaag ziet de website www.groningen.nl er heel anders uit. Tot nu toe kwamen de bezoekers terecht op de site van de Gemeente Groningen. Dat is veranderd. Groningen.nl is een zogenoemde portal-site geworden die heel veel informatie ontsluit over wat er in stad en ommeland gebeurt. Van hotel tot festival, economie, studeren en van museum tot alle gemeenten in de provincie. Omdat www.groningen.nl jaarlijks zon anderhalf miljoen bezoekers ontvangt, wil de site meer doen dan alleen doorverwijzen naar informatie. www.groningen.nl wil de bezoekers ook verrassen met het Groningen-gevoel op het digitale, audiovisuele podium. In het voorportaal kunnen de bezoekers zich door de Groningse beelden en geluiden laten verleiden tot een daadwerkelijk bezoek aan de stad of de provincie.

Zoeken én associëren
Uiteraard is goede doorverwijzing op Portal Groningen essentieel. In het voorportaal staan twee bijzondere zoekmachines opgesteld. Aan de linkerkant van de site staat het meer traditionele zoekmenu. De meest uiteenlopende onderwerpen bieden een groot aantal links naar Groningse sites. In de AquaBrowser aan de rechterkant kan de bezoeker zelf een trefwoord intikken. Deze zoekmachine zoekt en associeert met de gebruiker mee. Bezoekers kunnen ook nieuwe Groningse links aanmelden.

Groningengevoel
Een bezoek aan een groot aantal websites van grote steden in binnen- en buitenland leert dat vrijwel geen stad er in slaagt een beleving te communiceren. De meeste portals zijn niet meer dan een eendimensionale opsomming van onderwerpen met hier en daar een foto. De Gemeente Groningen heeft de uitdaging opgepakt het Groningengevoel via internet te communiceren met korte audiovisuele producties van Groningse kunstenaars, muzikanten, dichters, schrijvers en andere inwoners van stad en ommeland. Voorwaarde is dat het product van goede kwaliteit moet zijn en dat het over Groningen gaat. Medewerking aan een zogenoemde city clip of rural clip is belangenloos. Het digitale podium biedt ruimte voor de verbeelding van het Groningengevoel met het doel de sitebezoekers te verleiden tot een daadwerkelijk bezoek aan stad en ommeland. In ruil voor de productie van city of rural clip biedt Portal Groningen exposure en naamsvermelding aan anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

Onafhankelijke portal
De Gemeente Groningen is initiatiefnemer van de nieuwe portal. Het concept is ontwikkeld in overleg met Marketing Groningen en het Groninger Promotie Overleg. Uitgangspunt van Portal Groningen is dat de portal over stad en ommeland onafhankelijk is. Om die reden sluit de vormgeving aan bij de campagne Er gaat niets boven Groningen. De links, het audiovisuele podium en het beheer liggen vooralsnog bij de Gemeente Groningen. Het is de bedoeling dat Portal Groningen met andere belanghebbende partijen verder wordt ontwikkeld.

Ook formeert de Gemeente Groningen binnenkort een Platform Groningengevoel; een groep mensen die gaat bekijken welke audiovisuele producties ruimte krijgen op het digitale podium op Portal Groningen.

Audiovisueel podium
Het is lastig met woorden en fotos alleen een sfeer over te brengen. Met kleine clips willen we graag een belevenis communiceren: het Groningengevoel. Groningen.nl biedt hiervoor een digitaal podium voor korte, gevarieerde audiovisuele producties. U kunt daar nu enkele city clips bekijken. Dit zijn korte filmpjes van twee à drie minuten over de stad Groningen. Ook starten we binnenkort met rural clips. Deze filmpjes gaan over de provincie. Terwijl de bezoeker naar de muziek luistert, bekijkt hij de beelden en waant hij zich op deze plek of op dit moment in de stad. De artiesten, dichters, schrijvers en muzikanten uit Groningen werken belangeloos aan de clips mee in ruil voor naamsvermelding op de site. Per jaar komen anderhalf miljoen mensen langs op www.groningen.nl. Het is de bedoeling dat Groningers zelf ook eigen filmpjes over stad en ommeland kunnen aanleveren voor het audiovisuele podium. Uiteraard moet het resultaat wel van goede kwaliteit zijn. Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.