Novem

17-04-2004
Duurzaam vastgoedfonds levert winst voor people, planet en profit


Op 16 april 2004 lanceert Triodos Bank een nieuw beleggingsfonds dat investeert in duurzaam vastgoed. Met de introductie van dit fonds creëren de initiatiefnemers Triodos Bank, Bouwfonds Asset Management en Novem een driedubbele win-winsituatie. Zowel de (toekomstige) gebruikers van de panden, de inleggers én het milieu genieten voordeel bij deze nieuwe ontwikkeling. Bovendien krijgen milieu-innovaties een kans om zich in de praktijk te profileren.

Het duurzame vastgoedfonds verwerft en beheert utiliteitsgebouwen die zich onderscheiden door een hoog duurzaamheidgehalte. Bij de selectie van panden wordt een methodiek gebruikt die Novem speciaal voor dit doel heeft ontwikkeld. Zowel particulieren als institutionele beleggers kunnen participeren in het beleggingsfonds. Het rendement ligt op een vergelijkbaar niveau als het rendement van andere vastgoedfondsen.

Profit

De wens tot de ontwikkeling en het beheer van duurzaam vastgoed was de directe aanleiding tot de ontwikkeling van het beleggingsfonds. Echter van meet af aan gold als eis dat het rendement van het fonds een zeer concurrerende positie moest innemen. Het rendement dat de investeerder mag verwachten moet minimaal gelijk zijn aan het rendement van vergelijkbare traditionele vastgoedfondsen. Tegenover de mogelijk hogere kosten van een duurzaam ontwikkeld en beheerd pand staan hiertoe twee voordelen namelijk de hoge gebruikskwaliteit en het positieve imago.

People

Het duurzame vastgoedfonds biedt direct en indirect voordelen voor de gebruikers van de panden en de participanten in het fonds. De gebruikers ondervinden baat bij de grote behaaglijkheid en het zorgvuldige beheer van het gebouw en de installaties. Waarbij zij weten dat hun comfort niet ten koste gaat van het milieu. Degenen die direct of indirect geld beschikbaar stellen voor het fonds genieten het besef dat hun geld bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving. Hierover ontvangen zij geregeld informatie.

Planet

Het bouwen en beheren van gebouwen betekent een forse belasting van het milieu. Vooral het energiegebruik maar ook het gebruik van bouwmaterialen en water alsmede de productie van afval draagt bij aan de belasting van het milieu. Er zijn op zich voldoende mogelijkheden beschikbaar om door anders te bouwen en beheren deze belasting te verminderen, maar het effectieve aanbod van dergelijke panden is tot op heden erg beperkt. Dankzij het vastgoedfonds komen steeds meer panden beschikbaar die een meetbaar lagere milieudruk opleveren.

Innovaties

De toename van de vraag naar duurzame panden levert een stimulans voor de implementatie van innovaties op tal van gebieden. Dit zal bijdragen aan een positieve prijsontwikkeling, acceptatie bij de gebruikers en verbetering van de kwaliteit van nieuwe producten en voorzieningen. Bij de selectie van de projecten beoordeelt de investeringscommissie met name de mate van innovativiteit en betrouwbaarheid.

Ontwikkeling vastgoedfonds

Het eerste duurzame vastgoedfonds is tot stand gekomen op initiatief van Triodos Bank, Bouwfonds Asset Management en Novem. Met inbreng van het ingenieursbureau DGMR zijn zij gekomen tot een objectieve methode waarmee de duurzaamheid van potentiële panden kan worden bepaald. De methode zal worden getoetst aan de hand van drie concrete projecten. De methode anticipeert op actuele nationale en Europese ontwikkelingen als EPA, EPBD, aanscherping epc en groenfinanciering utiliteitsbouw. De betrokken zullen er voor zorgen dat ook de komende jaren optimaal gebruik wordt gemaakt van wettelijke mogelijkheden en vereisten. In het voorjaar en zomer 2004 zullen de eerste panden worden verworven en publiciteit worden gegeven aan het fonds.

Contactpersonen

* Triodos Bank Thomas Steiner 030-693 65 20
thomas.Steiner@triodos.nl

* Bouwfonds Asset Management Maarten Vermeulen 033-750 47 13 m.vermeulen@bouwfonds.nl

* Novem Marco Kolkman 030-2393789 m.kolkman@novem.nl of Hans Korbee 030-2393759 h.korbee@novem.nl