Vorderingen scheermesjes-reclame afgewezen

Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 22-04-2004

De voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht heeft uitspraak gedaan in een kort geding tussen Gillette en Wilkinson, producenten van scheermesjes. Beide vorderingen zijn afgewezen.

Gillette heeft haar nieuwste scheermes, de Mach3Turbo met drie scheerbladen, een jaar geleden op de Nederlandse markt gebracht. Wilkinson heeft als eerste ter wereld een scheermes met vier scheerbladen op de markt gebracht onder de naam Quattro. In Nederland heeft Wilkinson de Quattro in februari 2004 bij pers en publiek geĂŻntroduceerd. Gillette verwijt Wilkinson dat zij bij die introductie in haar reclame voor de Quattro een misleidende vergelijking met de Mach3Turbo heeft gemaakt, die voor Gillette schadelijk is. Omdat misleidende vergelijkende reclame in het Nederlandse en het Europese recht niet is toegestaan, heeft Gillette in kort geding een verbod op die reclame van Wilkinson gevorderd. Wilkinson heeft in een tegenvordering een verbod op bepaalde reclame van Gillette gevraagd, omdat die reclame eveneens een misleidende vergelijking zou inhouden, maar dan in het nadeel van Wilkinson.
De kortgedingrechter wijst de vordering van Gillette af, omdat het vergelijkende element in de reclame van Wilkinson niet misleidend wordt geacht. De vordering van Wilkinson wordt afgewezen, omdat de superlatieven in de reclame van Gillette slechts als gebruikelijke reclameoverdrijving zijn te beschouwen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO8083

Zie het origineel