Algemene Inspectiedienst (AID)

Eieren beschermde vogels in beslag genomen


De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gisteren - 21 april - bij twee inwoners in Friesland circa 850 eieren in beslag genomen van diverse beschermde vogels. De verdachten hadden beiden een uitgebreide verzameling van eieren in hun woning. Het duo heeft gedurende een reeks van jaren eieren van beschermde vogels verzameld, zonder dat zij daartoe gerechtigd waren. Tegen het tweetal is proces-verbaal opgemaakt wegens het onder zich hebben van eieren van beschermde vogelsoorten. De waarde van de collectie is nog niet bekend.

De AID kwam de mannen op het spoor door een onderzoek in Spanje. Het tweetal was eerder deze week tijdens een verblijf in Spanje aangehouden door de Spaanse autoriteiten (Guardia Civil). Ze bleken daar in het bezit te zijn van eieren van eveneens in Spanje beschermde vogels als Wespendief, Rode Wouw, Torenvalk, Kleine Zilverreiger. Koereiger, Dwergarend, Zwarte Wouw, Buizerd en Tortelduif. Het tweetal bleek de eieren uit nesten in Frankrijk, Portugal en Spanje te hebben gehaald. Het tweetal zal zich te zijner tijd dan ook voor de Spaanse rechter moet verantwoorden.

De AID stelde naar aanleiding van de melding van de Spaanse autoriteiten een onderzoek in bij de woning van de twee verdachten. Deze waren inmiddels vanuit Spanje weer in Nederland gearriveerd. In de woningen trof de AID in kasten en dozen de eierencollecties aan. Gezien de hoeveelheid eieren is het nog onduidelijk om exact hoeveel en welke vogelsoorten het nu precies gaat. Dit wordt nu nader onderzocht.