Gemeente Voorburg-Leidschendam


22 april: Landelijke dag van de leerplicht

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 22 april 2004
---

Op donderdag 22 april is het de landelijke Dag van de Leerplicht. Alle gemeenten zijn opgeroepen om mee te doen aan deze dag. De gemeente Leidschendam-Voorburg doet dit in de vorm van een straatactie: wethouder Van der Brugge van leerplicht gaat samen met de gemeentelijke leerplichtambtenaren naar de twee grotere winkelcentra: de Julianabaan in Voorburg (10.00 uur) en Leidsenhage (11.00 uur). Samen spreken zij leerlingen van het voortgezet onderwijs aan die daar dan aanwezig zijn. De leerlingen krijgen een foldertje waarin staat waarom het zo belangrijk is om niet te spijbelen, en een schooldiploma te halen.

Handhaven leerplicht wérkt
Kinderen van 5 tot en met 18 jaar zijn volgens de wet leerplichtig. Leerplicht houdt onder meer in dat alle lessen moeten worden gevolgd, en dat spijbelen en te laat komen dus niet mag. Scholen zijn dan ook verplicht dit ongeoorloofd schoolverzuim te melden.

Wetten en regels moeten worden gecontroleerd; anders houdt de één zich er netjes aan, en de ander omzeilt ze straffeloos. Handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten door jongeren. Ook draagt het bij aan het terugdringen van crimineel gedrag. Bovendien gaan jongeren een veel betere toekomst tegemoet mèt een diploma, dan zonder. De leerplichtwet stelt dan ook dat elke gemeente moet controleren dat de leerplicht wordt nageleefd. Dit gebeurt voortdurend, zonder er ruchtbaarheid aan te geven. Op de landelijke Dag van de Leerplicht is dit voor één keer anders. De dag is een initiatief van Handhaven op Niveau, dat ressorteert onder het ministerie van Justitie.

Straatactie: streng, maar rechtvaardig
Handhaven op Niveau doet in het plan van aanpak een aantal suggesties aan gemeenten om aandacht te vragen voor de landelijke Dag van de Leerplicht. Leidschendam-Voorburg heeft gekozen voor de straatactie. Bij de straatactie gaat de portefeuillehouder leerplicht samen met de leerplichtambtenaren de straat op (in dit geval de twee winkelcentra De Julianabaan in Voorburg en Leidsenhage in Leidschendam). Zij spreken daar leerlingen aan, die normaliter op school zouden moeten zitten. Deze leerlingen krijgen vragen als: Wat doe je hier?, Heb jij op dit moment geen les?, Op welke school zit je? voorgeschoteld. Als spijbelaars aangeven dat ze teruggaan naar school, controleert de leerplichtambtenaar of dit ook echt gebeurt. Ook kan om legitimatie worden gevraagd; dit behoort allemaal tot de bevoegdheden van de leerplichtambtenaren.

Wethouder Van der Brugge zegt hierover: We doen als gemeente sowieso al veel aan leerplichtcontrole, want we vinden het ontzettend belangrijk dat onze jongeren met een diploma op zak hun toekomst tegemoet gaan. Schoolverzuim zonder reden vinden we dan ook ontoelaatbaar; vergeet niet dat schoolverzuim strafbaar is. Daarom doen we ook graag mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht. De straatactie klinkt misschien erg streng, maar we doen gewoon wat we altijd al doen, maar nu met wat extra aandacht. We geven alle jongeren wel een foldertje mee waarin we uitleggen waarom we dit doen: omdat we hún toekomst belangrijk vinden. Dus geschreven vanuit het perspectief van de leerlingen. En we geven ze nog een aardigheidje mee, om onze boodschap ook positief te onderstrepen. Hopelijk blijven ze dan op koers.