Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderwerpen Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg Nummer 5, verschijningsdatum 23 april 2004

Dossier: Wat heeft de cliënt te vertellen?
De positie van cliënt binnen de geestelijke gezondheidszorg is zwak. Staat de cliënt centraal, zoals al jaren in nota's en beleidsvisies wordt verkondigd? In de bollenstreek mogen oudere patiënten nu zelf weten hoe laat ze eten. Dat vinden ze al heel wat. Maar in Limburg hebben cliënten de moed opgegeven om de ggz te veranderen. Daar zetten ze zelf een zelfhulp-netwerk op. En hoe moet het verder met de versnipperde kracht van de cliëntenbeweging? Heeft het Platform GGZ i.o. toekomst? De verhalen van veel patiënten zijn kleurrijk, neem dat van de geschifte professor. Conclusie: de cliënt heeft niet veel te in te brengen maar wel veel te vertellen.

Interview: Justine van Lawick, expert huiselijk geweld Negenhonderdduizend keer per jaar vindt er in ons land ernstig huiselijk geweld plaats. Therapeute Justine van Lawick vindt het onzinnig om partners in geweld apart te behandelen. Zij neemt ze samen in therapie. Het geweld - de intieme oorlog - is te stoppen. Het verbale wordt overgewaardeerd in onze samenleving, daardoor is er een taboe op fysiek handelen, aldus Van Lawick.

Tbs-kliniek voor jongeren
Justitiële jeugdinrichting Harreveld bouwt aan een tbs-kliniek voor delinquente jongeren met psychiatrische stoornissen en ernstige gedragsstoornissen. Directeur Vincent Maas ziet dat deze jongeren in de kinder- en jeugdpsychiatrie vanwege hun gedragsstoornissen niet behandeld worden. 'Daarom gaan wij nu zelf die expertise opbouwen. Wij willen methodieken ontwikkelen om jeugdigen met zowel gedragsstoornissen als psychiatrische stoornissen te kunnen behandelen, net zoals in de tbs-instellingen voor volwassenen gebeurt.'

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon: 030 2874020
E-mail: redactie@psy.nl