Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Aan de leden van de SP

Oss, 21 april 2004

Betreft: de plannen van het kabinet met prepensioen en wat ertegen te doen

Geacht lid,

Je bent ongetwijfeld op de hoogte van de plannen van het kabinet rond VUT en prepensioen. Het ziet er niet goed uit. De plannen zijn een volgende stap in de afbraak van de georganiseerde solidariteit.

Mensen zullen moeten doorwerken tot 63,5 jaar. En dat niet alleen: het plan van het kabinet bedient vooral de mensen met een hoger inkomen en niet alle mensen. Dus ook niet de mensen die vaak op jonge leeftijd zijn begonnen met zwaar, gevaarlijk en vaak slecht betaald werk.

De FNV heeft samen met PvdA, SP, GL en LPF een alternatief, sociaal plan ingediend. Het plan zegt: uittreden met 60 moet mogelijk blijven (ook bij 40 dienstjaren), de regeling die dit mogelijk maakt staat voor íedereen open, en is solidair (jong met oud en hoogbetaald met laagbetaald).

Het kabinet heeft na het mislukken van het overleg gisteren in de Stichting van de Arbeid laten weten dat er op 1 mei (!) een akkoord moet liggen. Zo niet, dan gaat het kabinet zijn eigen (asociale) gang.

Het wordt hoog tijd dat de vakbeweging en de werknemers in dit land weer eens laten zien wat ze belangrijk vinden. Het najaarsakkoord was een blamage, dat moeten we niet nog een keer hebben.

Daarom wil ik je uitnodigen voor een (spoed)bijeenkomst in Hogeschool Domstad, Utrecht (voor bereikbaarheid, zie
http://www.domstad.nl/smartsite.dws?id=351 ). Aanstaande zaterdag 24 april om 14.30 uur (tot 16.30 uur).

Ik zou het erg op prijs stellen als je bij deze bijeenkomst aanwezig kunt en wilt zijn. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor, en ik vind echt dat onze partij zich met deze zaak moet bemoeien (om erger dan het Najaarsakkoord te voorkomen).

Op de bijeenkomst zal uitleg gegeven worden over de kabinetsplannen, en ook over de ideeën van FNV, PvdA, SP, GL en LPF.

Graag wil ik ook met je spreken over de mogelijkheden die we hebben om de mensen te informeren over de plannen. Informeren is immers de eerste voorwaarde voor mobilisatie. En dat laatste lijkt - gezien de ramkoers van De Geus, Zalm en Balkenende - onvermijdelijk te worden

Hartelijke groet,
en hopelijk tot zaterdag in Utrecht,

Jan Marijnissen

P.S.: Wil je zo vriendelijk zijn het even te laten weten als je komt? Je kunt daarvoor bellen met het hoofdkantoor: 010 243 55 55. Faxen kan ook: 010 243 55 66. E-mail: receptie@sp.nl