Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

persberichten

5010, de vraagbaak voor ouders en onderwijs

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs heeft vorige week officieel 5010 in gebruik genomen, de gratis vraagbaak voor ouders over onderwijs. Daarmee krijgen ouders van 2,5 miljoen schoolgaande kinderen in Nederland voortaan op één en hetzelfde adres snel antwoord op elke vraag over basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) heeft aan deze vraagbaak meegewerkt.

Het is goed dat er één telefoonnummer is voor alle ouders. Ook voor ouders van kinderen met een handicap, zegt Ellen Visser, beleidsmedewerker onderwijs van de CG-Raad.

Logo 5010

Wat is 5010? Kort gezegd: dé vraagbaak voor ouders over onderwijs. Via een gratis telefoonnummer: 0800-5010. De informatielijn is op schooldagen open van 10.00 tot 15.00 uur en via een overzichtelijke, toegankelijke website: www.50tien.nl. De site biedt bovendien de mogelijkheid per e-mail vragen te stellen. 5010 wil praktische antwoorden geven. Op voor de hand liggende, algemene vragen over de uitslag van de Cito-toets bijvoorbeeld. Maar ook over leerlingenvervoer of de inzet van het persoonsgebonden budget op school. 5010 adviseert, informeert en verwijst door. Met 5010 blijft geen vraag over onderwijs meer liggen.

De CG-Raad is samen met een aantal van zijn lidorganisaties nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen van 5010. Er zijn trainingen en adviezen gegeven aan de telefonisten over vragen over onderwijs en handicap. Daarnaast worden bellers met zeer specifieke vragen over naar school gaan met een beperking doorverwezen naar lidorganisaties van de CG-Raad.

Ouders en hun kinderen lieten op 15 april op het Binnenhof zien welke vragen zij hebben over onderwijs

5010 is een initiatief van de landelijke organisaties voor ouders in het onderwijs, LOBO, NKO, OUDERS&COO en VOO, in samenwerking met Balans, CG-Raad en FvO. Vragen worden beantwoord met oog voor de positie van ouders en in het belang van ouders en kinderen.

Voor meer informatie over 5010 of voor fotos van de opening kijk op www.50tien.nl

(Geplaatst: 20 april 2004)
---