Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

persberichten

"Onderwijs op weg", naar school met beperkingen

Jongeren met een beperking moeten heel wat obstakels overwinnen om op de middelbare school gewoon mee te kunnen doen. In het boekje Onderwijs op weg vertellen Anne (zij heeft reuma) en Michiel (hij zit in een rolstoel) hun verhaal voor iedereen die wil weten hoe het is en hoe het voelt om met een beperking naar school te gaan. Het boekje is vanaf 1 mei 2004 voor 5,00 te bestellen bij de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).

Het boekje (30 bladzijden) is een sluitstuk van het onderwijsproject onbeperkt leren. Twee jaar lang hebben tien jongeren met een beperking hun ervaringen verteld aan mensen in het onderwijs. Ze gaven hen inzicht in het leven van deze -vaak- verborgen groep leerlingen. Onderwijs op weg is bedoeld voor mentoren, decanen, leerlingbegeleiders en alle anderen die zich betrokken voelen bij leerlingen in het voortgezet onderwijs.

In de lente hangt er altijd zo'n vrolijkheid in de lucht. Ik heb dan altijd meteen de neiging om mijn jas thuis te laten, maar daar is het dan voor mij nog veel te koud voor. Halverwege de weg naar school stap ik van mijn fiets om te kijken of mijn band soms lek is. Ik kom niet vooruit. Maar mijn band is niet lek. Mijn benen zijn lek, vertelt Anne in het boekje. Ze is al een hele tijd ziek. Alleen haar beste vriendin weet het. Moet ze het ook aan haar klasgenoten vertellen? Michiel zit in een rolstoel en laat zich niet makkelijk uit het lood slaan. Hij is inventief en vindt oplossingen voor de problemen die hij tegenkomt op school.

'Onderwijs op weg' geeft een goed beeld van de ervaringen die jongeren met een beperking hebben op school en de kracht en de humor die ze nodig hebben om op school 'gewoon mee te kunnen doen'. En het helpt de school op weg om de begeleiding van deze groep leerlingen te verbeteren.

Onderwijs op weg is te bestellen bij de CG-Raad voor 5,00 via de bestellijn van de CG-Raad, telefoon (030) 291 66 50, (ma t/m do 9.00 tot 13.00 uur) of bestellijn@cg-raad.nl.

(Geplaatst: 22 april 2004)
---