Verbond van Verzekeraars

Verbond geeft handen en voeten aan Code Tabaksblat

Het Verbond onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een aandeelhoudersplatform voor verzekeraars op het gebied van corporate governance op te richten. Aanleiding daarvoor is de Code Tabaksblat, waarin verzekeraars als institutionele beleggers worden aangesproken actiever invulling te geven aan hun aandeelhouderschap.

De commissie-Tabaksblat presenteerde in december vorig jaar de definitieve Code Corporate Governance (ook wel Code Tabaksblat genoemd). De code bevat een groot aantal maatregelen om het vertrouwen in het bedrijfsleven te versterken, onder meer op het gebied van bestuurdersbeloningen, gouden handdrukken, beleggingsvoorwaarden en het maximale aantal commissariaten.

Transparantie
Het voor verzekeraars belangrijkste deel van het rapport beslaat het hoofdstuk waarin de verantwoordelijkheid van institutionele beleggers wordt beschreven. De commissie hanteert hierin het principe dat institutionele beleggers een verantwoordelijkheid hebben om op een zorgvuldige en transparante manier te beoordelen of zij gebruik willen maken van hun rechten als aandeelhouder. Om die verantwoordelijkheid goed in te vullen, adviseert de commissie om institutionele beleggers te verplichten jaarlijks hun beleid ten aanzien van het uitoefenen van het stemrecht op aandelen te publiceren. Ook zouden ze minstens één keer per jaar gemotiveerd moeten rapporteren over de uitvoering van het beleid en zouden ze ten minste eenmaal per kwartaal moeten aangeven of en hoe zij als aandeelhouders hebben gestemd op algemene vergaderingen van aandeelhouders.

Informatie-uitwisseling
Het Verbond neemt de aanbevelingen van de commissie uiterst serieus en vindt het van belang om de oproep voor een actievere invulling van het aandeelhouderschap vorm en inhoud te geven. Uitgangspunt is dat verzekeraars zelf bepalen hoe ze invulling willen geven aan corporate governance, zegt Nico Obolonsky van het Verbond, die nauw betrokken is bij de plannen. Daarnaast bekijkt een werkgroep onder leiding van Peter Kok (voorzitter van de commissie Beleggingsbeleid van het Verbond) momenteel of het mogelijk en wenselijk is om een soort platform speciaal voor verzekeraars in het leven te roepen, dat hen kan helpen bij de concrete invulling van hun aandeelhouderschap. Volgens Obolonsky is er behoefte aan een platform voor verzekeraars, omdat die corporate governance vanwege hun specifieke kenmerken anders benaderen dan bijvoorbeeld pensioenfondsen en zich daarom ook op hun eigen manier willen onderscheiden en profileren bij de invulling van hun aandeelhouderschap. Een platform kan daarvoor een goed middel zijn. Het stelt verzekeraars in de gelegenheid om informatie, ervaringen en standpunten uit te wisselen en om overleg te voeren over een gezamenlijk beleid op het gebied van corporate governance. De werkgroep zal de mogelijkheden voor een platform de komende tijd onderzoeken.

Verzekerd!, april 2004