GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 april 2004 12:16
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil dat De Geus ingrijpt in topinkomens

(22 april 2004)

Kamervraag

De werkgevers hebben het Najaarsakkoord geschonden, en daarom moet minister De Geus ingrijpen. Een kwart van alle topbestuurders heeft vorig jaar het inkomen met minimaal 16% zien stijgen, zo blijkt uit eigen onderzoek van VNO-NCW. Tegelijkertijd zijn de werknemers in 2003 op ongeveer drie procent blijven steken.

GroenLinks vindt dit niet kunnen: De Geus moet de werkgevers aanspreken op hun handtekening onder het Najaarsakkoord. Nu iedereen op de nullijn zit, moet dat zeker gelden voor directeuren en andere topbestuurders.

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ingediend 22 april 2004, over de stijging van topsalarissen.


1. Heeft u kennisgenomen van het onderzoek in opdracht van VNO-NCW naar de beloning van topbestuurders van ondernemingen, en de berichtgeving hierover in een aantal media?


2. Wat is uw oordeel over dit onderzoek? Bent u van mening dat het onderzoek een getrouw beeld geeft van de inkomensontwikkeling aan de top in 2003? Zo ja, waarom?


3. Wat is uw oordeel over de opmerking van de FNV-woordvoerder, namelijk dat het hier een "wit-wasoperatie" betreft? Bent u het eens met de stelling dat het presenteren van de mediane inkomensontwikkeling van topbestuurders de uitschieters naar boven onzichtbaar maakt? Wat is uw oordeel over de mate van inzichtelijkheid van deze presentatiewijze?


4. Wat vindt u van de stelling van VNO-NCW dat werknemers er in 2003 vijf procent in salaris op vooruit zijn gegaan? Deelt u onze mening dat de CAO-lonen met slechts 2,8% zijn gestegen, en inclusief periodieken en promoties hooguit 3,5% tot 4%? Zo nee, waarom niet?


5. Wat is uw oordeel over het gegeven dat een kwart van alle topbestuurders het inkomen met meer dan 16% heeft zien groeien?


6. Deelt u de mening dat het onderzoek een bewijs vormt voor de stelling dat de werkgevers in 2003 niet gehandeld hebben naar de letter en geest van het Najaarsakkoord? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan?


7. Bent u bereid, gelijk uw dreigement aan de vakbeweging, ook de werkgevers in dreigende bewoordingen duidelijk te maken dat zij zich aan het Najaarsakkoord dienen te houden?